Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Italské antipasta s vínem / foto: shutterstock

Itálie, Francie a Španělsko – Tři evropské destinace, kde si rozhodně pochutnáte

Vychutnejte si o dovolené nejen krásné počasí a moře, ale také výtečné jídlo. Zaměřili jsme se na tři snadno dostupné evropské státy, které jsou oblíbené a vyhledávané pro své výtečné gastronomické zážitky.

Francie – skutečný zážitek nejen pro milovníky croissantů

Francie je známá pro své neotřelé kulinářskými zážitky. Máslové croissanty na snídani, bagety s různými náplněmi na oběd a samozřejmě široký výběr sýrů jsou jen začátek. Večeře ve Francii je často událostí, která se skládá z několika chodů, včetně předkrmu, hlavního jídla a dezertu nebo sýra.

Mezi další oblíbené francouzské pokrmy patří kohout na víně, gratinovaní šneci a různé mořské plody. Nezapomeňte také ochutnat regionální speciality, jako je ratatouille z Provence, quiche z Lotrinska nebo bouillabaisse z Marseille. Nezapomínejte také, že kulinářský zážitek ve Francii není kompletní bez ochutnávky místních vín.

Lahodné francouzské pečivo
Lahodné francouzské pečivo – Zdroj: Shutterstock.com

Pestrobarevná italská kuchyně vás rozhodně nezklame

Itálie má bohatou gastronomii, která je stejně rozmanitá jako její krajina. Od severu po jih můžete ochutnat širokou škálu tradičních pokrmů, které odrážejí místní kulturu a historii. V severní Itálii, například v oblasti Lombardie nebo Piemontu, naleznete pokrmy s bohatým použitím másel a smetany, jako jsou rizota a těstoviny s houbovými omáčkami.

Střední Itálie, zejména Toskánsko, je domovem jednoduchých, ale výrazných chutí, kde dominuje olivový olej, čerstvá zelenina a bylinky. Nevynechejte zde klasiku jako je bruschetta nebo panzanella.

Jižní Itálie pak přináší slunce v podobě citrusů, rajčat, mořských plodů a samozřejmě neapolské pizzy, která je po celém světě symbolem italské kuchyně. Každý region má navíc své speciální sýry, uzeniny a vína. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv region, v Itálii si jistě pochutnáte.

Italská gastronomi je vyhlášená
Italská gastronomi je vyhlášená – Zdroj: Shutterstock.com

Španělsko – nekonečná ochutnávka toho nejlepšího

Pokud cestujete do Španělska, máte možnost ochutnat bohatou paletu tradičních pokrmů. Paella, národní jídlo Španělska, je připravována s různými druhy masa a mořských plodů a je neodmyslitelně spojena s použitím šafránu a rýže. Pro milovníky mořských plodů je tu arroz negro, varianta paelly s chobotnicí a inkoustem, která má charakteristickou černou barvu a výraznou chuť. Fideuá, podobná paelle, ale připravovaná s nudlemi místo rýže, je další lahůdkou. Tortilla de patata, španělská bramborová omeleta, je jednoduchý, ale velmi oblíbený pokrm, který můžete najít téměř v každé tapas baru.

Tapas, malé porce různých pokrmů, jsou ideální pro ochutnávku širokého spektra španělských chutí, od patatas bravas, pikantních brambor, přes kroketky, croquetas, až po gambas al ajillo, krevety v česnekovém oleji. Gazpacho a salmorejo, studené polévky, jsou výbornou volbou pro horké letní dny.

Tradiční španělské paella
Tradiční španělské paella – Zdroj: Shutterstock.com

A pokud máte rádi sladké, nenechte si ujít churros con chocolate, smažené těstoviny podávané s horkou čokoládou, nebo crema catalana, španělskou verzi crème brûlée. K pití si můžete dopřát širokou škálu nápojů, od tradiční sangrie, přes osvěžující horchatu, až po cava, španělskou variantu šampaňského.

 

Zdroj:

https://cestujtesnami.com/dovolena-pro-milovniky-jidla-kulinarske-zazitky-z-celeho-sveta/

 

Itálie, Francie a Španělsko – Tři evropské destinace, kde si rozhodně pochutnáte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!