Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kočky na Kypru / foto: shutterstock

Dovolená pro milovníky koček? Kočičí klášter na Kypru!

Ostrov Kypr je znám především pro nekonečné pláže s tyrkysovým mořem, antická města plná historických památek a největší lahůdky středomořské kuchyně. A také pro čtyřnohé kočičí obyvatele, kterých je na ostrově stejně jako lidí.

Kde se kočky vzaly?

Podle legendy se kočky na ostrov dostaly ve 4. století, kdy sem Helena Konstantinopolská vyslala na Kypr loď plnou koček, aby zatočily s jedovatými hady sužujícími zdejší obyvatelstvo. Z archeologických nálezů je ale patrné, že kočky dělaly Kypřanům společnost ještě mnohem dřív. Ostatky divokých koček pohřbených spolu s člověkem se našly na pohřebišti starém 9500 let. Jedná se o vůbec nejstarší záznam jejich domestikace.

Kočku najdete na Kypru na každém rohu
Kočku najdete na Kypru na každém rohu – Zdroj: Shutterstock.com

Kočky byly na Kypru ostatně velmi oblíbené. Podle středověkých zápisků dostávali mniši po vybudování klášteru svatého Mikuláše darem okolní pozemky pod podmínkou, že se budou starat minimálně o sto šelmiček. I obyčejní lidé se toulavým kočkám snažili všemožně přilepšit, a to i když sami neměli moc co jíst. Rybáři každoročně na den svatého Mikuláše věnovali klášteru celodenní úlovek.

Kočičí klášter stojí dodnes

Klášter si v minulosti prošel hned několika katastrofami. V 15. století ho zasáhlo ničivé zemětřesení, v 16. století byl zničen nájezdem osmanských Turků. Zrekonstruovat se ho povedlo až v roce 1960 a o 23 let později se v něm usídlily jeptišky, pod jejichž rukama začal opět vzkvétat. Přízvisko „kočičí“ klášter mu ale zůstalo dodnes. To proto, že stovky koček nadále patří k jeho věrným obyvatelům.

Klášter na Kypru
Klášter na Kypru – Zdroj: Thanasis F / Shutterstock.com

Ačkoliv se kočky u Kypřanů těší velké přízni a věří se, že krmení toulavých šelem přináší štěstí, musí vláda řešit i některé problémy. Především se kočky v poslední době tak přemnožily, že jich je na ostrově minimálně stejně jako lidských obyvatel. Vlivem ekonomické krize musel být přerušen kastrační program a v loňském roce čelil ostrov epidemii kočičího koronaviru, který měl na svědomí stovky tisíc úmrtí.

 

Zdroje:

https://www.koktejl.cz/zazitky/dovolena-na-kypru-kocici-klaster-trumfne-vsechny-zvireci-kavarny-jen-pozor-na-epidemii/

https://magazin.aktualne.cz/kocici-raj-na-tomto-reckem-ostrove-nevi-co-si-s-nimi-pocit/r~f07aee38d5aa11eb98380cc47ab5f122/

Dovolená pro milovníky koček? Kočičí klášter na Kypru!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!