Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Paříž / foto: Shutterstock

Architektonické skvosty modré planety

Určitě to znáte. Přijedete do cizího města a buď vás něčím na první pohled dostane, nebo zapadne do průměrné šedi.

Lidé se přitom pochopitelně pídí po místech s geniem loci, která jim zůstanou na dlouho zarytá v paměti a na která se rádi vracejí. Porozhlédli jsme se za vás a nabízíme pětici tipů, kam za obdivováním architektonických krás vyrazit.

Barcelona

magazin.cz
Rozumíte si s foťákem a rádi mačkáte spoušť? Pokud v takovém rozpoložení jedete do Barcelony, nezapomeňte si přibalit pár paměťových karet navíc, protože to, co v katalánské metropoli uvidíte, vás ohromí.

Městu dalo fantastický ráz hned několik špičkových architektů dob minulých i současných. Například nemocnice Sant Pau a Palau de la Musica Catalana jsou dílem Lluise Domenecha a obě to dotáhly až na seznam UNESCO.

O ty největší skvosty se tu ale postaral jeden z nejlepších architektů všech dob Antonio Gaudí. Zejména jeho Sagrada Familia je stavbou, nad níž se tají dech.

Paříž

magazin.cz
Při procházení francouzským hlavním městem si budete připadat, jako byste se nacházeli uprostřed obrovského muzea. Středověké, renesanční a neoklasické stavby se tu ale mísí s vkusnou modernou, která vás jasně upozorní na to, že Paříž je něco více než jen muzeem.

Je to jedno z nejkrásnějších a nejútulnějších měst a Francouzi nechtějí, aby se na tom něco měnilo ani v budoucnu.

Kromě slavné Eiffelovky byste neměli minout katedrálu Notre Dame, Vítězný oblouk či skleněnou pyramidu před Louvrem. Pro milovníky moderního umění je tu pak stále se rozvíjející La Defénse.

Chicago

magazin.cz
Evropan by jedno z amerických měst v podobném žebříčku zajisté neočekával. Zdejší představy o barbarské kultuře Američanů, která nemá žádnou historii, jsou sice částečně na místě, ovšem výjimky se najdou.

Například Chicago, centrum americké architektury. Takzvané větrné město za toto přízvisko vděčí obrovskému požáru z roku 1871, po němž téměř celé Chicago lehlo popelem a bylo třeba ho znovu vybudovat. A udělalo se to velmi vkusně. Například slovo mrakodrap (skyscraper) bylo poprvé použito právě zde a můžete tu narazit na opravdu povedené a pěkné výškové budovy.

Berlín

magazin.cz
Přestože byl Berlín za 2. světové války velmi poničen a v jeho východní části se v betonovém stylu vyřádili komunisti, má tohle město něco do sebe. Po pádu zdi v roce 1989 začala rychlá transformace a dnes už Berlín patří k nejmodernějším městům Evropy i světa.

Kdysi hlavní sídlo nacistů Reichstag bylo zmodernizováno, proskleno a osazeno pěknou kopulí, takže se na něj chodí dívat tisíce turistů denně. Svěžím dojmem působí také náměstí Potsdamer Platz s dominantním Sony Center a řadou dalších povedených budov. Na obrovskou porci muzeí s unikátními exponáty nehledě. A abychom nezapomněli – mají tu čtvrtou nejlepší ZOO na světě (poznámka na okraj: ta pražská si taky nevede zle, je sedmá).

Šanghaj

magazin.cz
Když se řekne Čína, mnozí si představí zpátečnickou, komunismem sráženou zemi, ale v určitých oblastech už to dávno neplatí. Čína se divoce kapitalizuje a jedním z projevů je dynamický rozvoj měst.

Dokonale je to vidět na příkladu Šanghaje, který s trochou nadsázky vypadá každý týden jinak. Stavební práce tu pokračují neuvěřitelným tempem a mrakodrapy rostou jako houby po dešti.

Ovšem stačí vyjít kousek za centrum a setkáte se s tradiční čínskou architekturou. Ta však stále více vyklízí místo moderním budovám.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 139