Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
U Vřídla / foto: Lili

Karlovy Vary: nejen filmový festival

Karlovy Vary jsou lázně a koná se tam filmový festival. Takto zjednodušenou představu o městě má nejspíš většina Čechů. Karlovy Vary toho ale mohou nabídnout mnohem více.

Vznik města se datuje až do 14. století, tedy do doby Karla IV., podle něhož se také jmenuje. Boháči tehdy vyjížděli lovit do místních lesů, zvěř honili na koních a se psy. Jeden pes při štvaní zvěře spadl do lesní tůně a bolestně vyl. Nikdo nevěděl proč, dokud si do vody nesáhli. Byla horká, vyvěral zde totiž horký pramen.

 

Když se o pramenu doslechl císař Karel IV., vypravil se tam, přestože měl něco s nohou. Bolest ale údajně vyhnala z nohy právě léčivá karlovarská voda. Císař proto rozkázal postavit kolem pramenu domy, založit tu vesnici, aby si ho mohli užívat i další lidé. Lázně Karlovy Vary byly na světě…

 

Co dělat a zažít ve Varech, to může napovědět náš Top 9 místních zajímavostí a atrakcí. Pokud v Karlových Varech žijete, můžete v diskusi pod článkem připojit další tipy. Tady jsou ty naše:  

 
1. Filmový festival

Bezesporu nejvýznamnější společenskou a kulturní akcí v lázeňském městě je Mezinárodní filmový festival. Není třeba ho představovat, každoročně dorazí na červený koberec před Thermal nějaká ta hollywoodská hvězdička či stálice.

 

2. Večer třeba do Pekla

Ve Varech byste se večer rozhodně neměli nudit, i když také nuda se dá naplánovat. Ale proč, vždyť jsou tu k dispozici po setmění vedle hospod a barů téměř na každém kroku také dvě diskotéky, tři divadla, spousta kin, tři kluby, z nichž Peklo a Rotes Berlin zná snad každý, kdo tu kdy byl, třeba právě na filmovém festivalu.   

 

3. Příroda a sport v okolí

Pokud holdujete turistice, cyklistice a procházkám krásnou přírodou, pak právě na vás čeká ve Varech 180 kilometrů cest, stezek a pěšin v lázeňských lesích. Všechny trasy jsou udržované a značené. Většina z nich nese jména slavných karlovarských hostů.

Milovníci greenů a golfových odpališť si zase mohou vybrat jedno ze tří golfových hřišť přímo ve městě, za hranicemi města je pak k dispozici sedmička dalších. Lyžaři a snowboardisti vyrážejí směr Boží dar nebo Klínovec. Ten je jen pár minut cesty odsud.

 

Naopak když je parné léto, můžete si zaplavat buď v některém z městských bazénů, třeba Thermal nabízí kromě plavání i výhled na město, nebo si zajeďte zaplavat na přírodní koupaliště v Děpoltovicích (na obrázku) nebo na Rolavu.

magazin.cz


4. Sport ve městě

Kdo má rád sport, ale raději se na něj jen dívá, také si v Karlových Varech přijde na své. Může se jít podívat na extraligový hokej, sjezd na divoké vodě nebo třeba na dostihy ve Dvorech. Komu nestačí jen se dívat, může si zahrát tenis. Třeba u hotelu Gejzír jsou 2 kryté a 14 venkovních dvorců. Pronájem tenisových kurtů nabízí také hotel Imperial.

5. Rozhledna Diana

Z této rozhledny je prý nejkrásnější pohled na město. Tyčí se už od roku 1914 v lázeňských lesích nad Grandhotelem Pupp přesně 547 metrů nad mořem. Dostanete se sem buď lanovkou nebo pěšky.  
 
6. Kolonády

Být v lázních a nezakusit jejich atmosféru, to by byl hřích. Zvlášť tehdy, pokud jste v největším lázeňském městě České republiky. Ačkoliv zaslechnete pořádnou dávku ruštiny, pořád jste ještě doma. Pokochejte se procházkou po řadě kolonád, z nichž nejhezčí je Mlýnská kolonáda.  

 
7. Léčivé prameny

Tak trochu patří k věci, koupit si podivný hrníček s chobotem a ochutnat jeden ze dvanácti ne příliš chutných, zato ale zdravých pramenů. Nejznámějším z nich je tzv. „Vřídlo“ (na obrázku). Je to nejteplejší pramen ze všech a jako jediný se používá jak na pití, tak i ke koupelím. Najdete ho přímo v srdci lázeňské zóny. Tryská ze země do výšky 12 metrů, z podzemí za pouhou minutu dostane 2000 litrů horké vody a 5000 litrů oxidu uhličitého.

magazin.cz
 

 

8. Becherovka, třináctý pramen

Tradiční bylinný likér zvaný Becherovka se vyrábí jen tady, a to už od roku 1807. Začal ho vyrábět ve své lékárně Josef Becher coby žaludeční kapky. Všem ale zachutnaly, a tak se nádobky na žaludeční kapky neustále zvětšovaly a lidé Becherovku pili, i když je žaludek vůbec netrápil. Likér se nakonec začal stáčet do typických placatých lahví a lahviček.

Fabriku rozjel a proslavil až Josefův syn Jan, proto becherovka také nese jeho jméno. Výroba Becherovky je již 200 let obestřena tajemstvím. Návod, jak na to, se dědí jako veliké rodinné tajemství. Dnes už ho znají jen dva lidé.

 

Tento likér tu má i své muzeum. Kousek od centra, v budově, kde se Becherovka i vyrábí, se můžete během prohlídky dozvědět něco o její historii, výrobě či skladování. Uvidíte historické předměty, krátký film, můžete tu i správně vychlazenou Becherovku ochutnat. 

 
9. Suvenýry

Koupit si ve Varech Becherovku, to taky patří k věci, kamarádům či rodině můžete dovézt karlovarské oplatky nebo třeba růži pokrytou cihlově červeným vřídlovcem. Kdo se chce víc plácnout přes kapsu, pořídí si karlovarský porcelán Thun nebo sklo Moser.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 27