Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Manhattan / foto: shutterstock

Manuál pro zelenáče v New Yorku

Kam si zajít v New Yorku zdarma na toaletu? Je drahé tam jezdit taxíkem? Kde si můžete koupit ten nejlepší hamburger?

Je levnější MHD, nebo taxíky?

V New Yorku klidně jezděte taxíkem, nezchudnete. Klasické newyorské taxíky tu opravdu jezdí všude a zbarvují ulice dožluta. Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě jimi jezdila neustále, ale jestli si myslíte, že to byla jen umělecká licence, protože Carrie je hlavní hrdinkou seriálu Sex ve městě vyprávějícím právě o New Yorku, tudíž na to prostě má, pletete se.

magazin.cz

 

Taxíky tu mnohdy vyjdou laciněji než jiná doprava, případně jsou za srovnatelnou cenu. Třeba z jednoho konce města na druhý se naše newyorská průzkumnice Lucie společně s dalšími dvěma výletníky dostala za 6 dolarů, taxíkem stejná cesta vyšla jen na osm dolarů. Přitom byla rychlejší a pohodlnější.

 

„V tamní MHD třeba jedna kombinovaná cesta pro jednoho cestujícího stojí 2 dolary, s metro card na pět dní vás to vyjde na 25 dolarů a platí to na všechno v celém městě. Metro stojí všude, taky zastávky autobusů jsou tu všude po pár metrech, je to přehledné. Na MHD existuje řada zvýhodněných tarifů, když vás jede více, můžete si koupit zvýhodněnou hromadnou jízdenku a tak. Ale taxíky jsou poměrně hodně levné a stačí přitom na ulici mávnout rukou a už u vás nějaký stojí,“ popisuje Lucie.  

 

Kde si koupíte nejlepší hambáč?

V New Yorku si musíte dát hamburger, to už prostě patří k věci. Nejlepší se přitom prodávají v podniku zvaném „Shake Shack“ na Madison Square.

magazin.cz

 

“Uprostřed parku je budka a k ní dnem i nocí vede obří fronta. Ale postupuje se hrozně rychle, nečeká se dlouho. Tohle místo má svou filosofii, podél fronty visí cedule s tzv. Shake Exercise, kde jsou popsány doporučené cviky na protažení během stání ve frontě, abyste nezdřevěněli, je to spíš taková legrace. Hlavně tu ale mají ty vyhlášené hambáče a je to příjemné místo,“ doporučuje Lucie.

 

Hamburgery jsou tu prý luxusní, trochu dražší, ale tak už to s vyhlášenými dobrotami bývá. Luxusní jsou nejen ceny a samotné hamburgery, ale údajně i obsluha.

 

„U okýnka si objednáš, ale pak tam nečekáš, až to bude, dostaneš dálkový ovladač jako na televizi, sedneš si v parku na židličku a čekáš. Když je tvá objednávka připravena, tvůj dálkáč ti začne „šejkovat“- třást se. Tak se zvedneš a jdeš si pro hambáče k okýnku,“ uvádí Lucie.

 

Takže žádné motání se v davu kolem stánku a žádné vykřikující prodavačky, kterým cizinci nerozumí ani slovo, žádná tlačenice, tady k tomu přistupují trochu jinak.

magazin.cz

 

Co si tu ale dát k hamburgerům? „Klasika je dát si hranolky a cibulové kroužky obalené ve strouhance zvané Onion rings. Tatarka, kečup a hořčice je tu zdarma bokem, každý si vezme, kolik chce.“

 

Kam si můžete zadarmo odskočit?

Znáte to, když vás v cizím městě zaskočí nepříjemný trabl. Jak vše elegantně vyřešit? Lucka napoví. Našla totiž i jedno nestandardní řešení, díky němuž se budete cítit jako milionáři.

 
„Můžete jít klasicky do kteréhokoliv fastfoodu a nebude to trapné. Ale největší vychytávka je na Páté Avenue, která je co se toalet týká nejnavštěvovanější. Tam najdete v těch krásných obřích mrakodrapech jako Trump Tower či Rockefeller Centre luxusní veřejný záchod, který je opravdu ťip ťop a je zdarma.“

Lucie v New Yorku zjišťovala i další podrobnosti. Jak se ve Velkém jablku nakupuje? A jak umějí Američané slavit? Dá se v New Yorku pít alkohol na veřejnosti? To vše se dočtete v chystaných článcích o New Yorku na Magazínu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 55