Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hydropolis / foto: Hydropolis.com

Neuvěřitelné dubajské skvosty

Současná posedlost Dubajem je docela zvláštní. Jako by nikomu nevadilo, že práva žen jsou v tomto arabském emirátu redukována na minimum a ani občanská práva nedosahují evropské úrovně.

Nevadí ani skutečnost, že na památky je tento kus země značně skoupý, a jakmile vyjedete za hranice města, narazíte na všudypřítomný písek, čas od času doplněný o nějakou tu ropnou rafinerii.

Na nedostatek práv se ale snadno zapomene při pohledu na nucenou vlídnost místních a na památky se vlastně také můžete vykašlat, když je tu tolik architektonických skvostů, jakýchsi moderních památek.

Dubaji je nutné přiznat, že jde asi o nejorganičtější místo na světě. Pokud jste ho navštívili loni a chystáte se tam zase letos, možná některé jeho části ani nepoznáte. Vždyť i nejvyšší budova světa Burj Dubaj neustále roste! Toto město nezná odpočinku. Pojďme si představit, co v něm stojí opravdu za to.

World Islands

magazin.cz
Takzvané „Světové ostrovy“ jsou skutečnou raritou mezi raritami. Jistě jste neunikli výhružným zprávám vědců o hrozícím zaplavení nízko položených přímořských míst, jako je například Holandsko nebo Florida. Tohle je dubajská odpověď na tuto hrozbu.

Přední světoví architekti budují mořské ostrovy, které se budou zvedat spolu s hladinou oceánu. Nevyzraje na ně ani sebevětší globální oteplování. Že se chcete stěhovat? Tak si připravte 250 miliónů dolarů. To je totiž cena za několik posledních z nich.

Vašimi sousedy pak ale budou například David Beckham, Rod Stewart či Michael Schumacher. Ti všichni tuhle investici už učinili.

Business Bay

magazin.cz
Tak se říká zátoce světového byznysu, který by v Dubaji rádi měli. Šejkové chtějí konkurovat dosavadním byznyscentrům, jakými jsou Londýn, New York či Hong Kong. Mají peníze, takže se jim to klidně může podařit. Obzvlášť když plánují celkem 230 kancelářských mrakodrapů.

Toto centrum může působit poněkud uměle. Není v něm prakticky nic staršího deseti let, což dává místní modernitě nový rozměr.

První stavby byly dokončeny v roce 2007 a celé centrum má být hotovo už v roce 2010. Jde to opravdu rychle...

Arabský obchoďák
Že se ztrácíte v pražských shopping centrech? Pak se z největšího dubajského obchoďáku, který bude rovněž největším svého druhu na světě, asi zblázníte. Na míru totiž má - počítejte s námi všechny nuly - neuvěřitelných 3.050.000 metrů čtverečních.

Pokud nebudete chtít zrovna nakupovat v těch nejznačkovějších buticích, můžete se ubytovat v horních patrech a bydlet tak přímo v nákupním centru. Už jsme vám říkali, že se do Dubaje jezdí také hodně nakupovat?

K dispozici budou tisíce parkovacích míst a největší kavárna Starbucks na světě. Jak jinak.

Náměstí divů

magazin.cz
Řekněte, nechtěli byste vidět všechny divy světa na jednom jediném místě?

Dubaj sice žádný historický div nemá, ale zato má hodně peněz, aby nabídnul jejich repliky na jediném náměstí. Je tu všech sedm starých divů světa a návdavkem některé nové, jako například šikmá věž v Pise či Eiffelovka.

Také si říkáte, že Eiffelovka je tak trochu nuda? V Dubaji si myslí to samé, a tak se rozhodli udělat ji větší, obalit do skla a vytvořit z ní, jak jinak – hotel.

Mezinárodní letiště Al Maktoum
Vezměte si největší cestovní letiště na světě, přidejte k němu největší nákladní letiště na světě, a pak to ztrojnásobte. Teprve pak budete mít přibližný plán nového mezinárodního letiště v Dubaji.

K dispozici tu bude šestice paralelních ranvejí s nepřetržitým provozem. Na každé z nich přitom bude moci přistát obří letadlo Airbus A380. Ostatně, právě dubajské aerolinky byly mezi prvními zákazníky Airbusu.

Parkování nebude problémem. Chystá se na 100 tisíc parkovacích míst. Horizont dokončení je ale přece jen poněkud vzdálený. Zcela hotovo bude až v roce 2017. Do té doby se ještě může stát hodně věcí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 107