Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Starověké mexické město odhaluje nová tajemství

Archeologové objevili v pyramidovém městě Teotihuacánu nedotčený sto dvacet metrů dlouhý tunel vedoucí do podzemních hrobek.

Lidstvu a jeho technologiím trvalo téměř dva tisíce let, než dokázalo odhalit jedno z největších tajemství starověké Ameriky. Teprve až díky radaru archeologové odkryli místo posledního odpočinku pod povrchem starověkého mexického města Teotihuacán.

magazin.cz

Tajemná kultura
Teotihuacán je jedna ze starých mezoamerických kultur, která se mezi 1. a 8. stoletím našeho letopočtu stala nejvýznamnějším náboženským centrem celé Střední Ameriky. Zříceniny města leží na vyprahlé náhorní plošině v nadmořské výšce asi 2200 metrů přibližně padesát kilometrů severovýchodně od Mexico City.

magazin.cz

Městu a jeho částem ovšem dali mnohem později název až Aztékové, kteří věřili, že v jejich době opuštěné místo je rodištěm bohů. Nejzajímavějšími turistickými lákadly jsou zde hlavní městská tepna nazvaná Cesta mrtvých a dvě velké pyramidy Slunce a Měsíce.

magazin.cz

Cesta do říše mrtvých
O původní kultuře toho však mnoho nevíme, což by se ale mohlo změnit právě objevením stodvacetimetrového tunelu, jehož stěny jsou pokryty různými symboly. Tunel vede třináct metrů pod zemí, přičemž vědcům se zatím podařilo odkrýt pouhých sedm metrů z celé délky. Podle měřící techniky archeologové odhadují, že tunel vede do tří pohřebních komor a mohl by pomoci odhalit tajemství pradávné americké kultury.

magazin.cz

Sergio Gomez Chavez z Mexického národního institutu antropologie a historie k objevu říká: „Na konci tunelu je několik komnat, kde by se mohly nalézat ostatky vládců tehdejší mezoamerické kultury. Jestli se to potvrdí, bude to jeden z nejdůležitějších archeologických objevů v 21. století v celosvětovém měřítku. Víme, že Teotihuacán byl vytvořen jako replika toho, jak tehdejší kultura vnímala svět a vesmír. Představujeme si, že tunel je naopak přetvořením představ o posmrtné říši.“

magazin.cz

K objevu pomohl déšť
Samotné město uchvátí návštěvníky nejen svými dvěma velkými pyramidami, ale rovněž labyrintem různých paláců, chrámů, domů, dílen, tržišť i uliček. Zajímavé je, že se za sto let archeologických průzkumů zatím podařilo prozkoumat pouhých odhadem pět procent celé oblasti. Tunel pomohla objevit náhoda, když v roce 2003 silný déšť prosáknul do nenápadné díry v zemi. Poté začal průzkum nejprve pomocí dálkově ovládané robotické kamery a následně samotným vstupem vědců do tunelu loni v listopadu

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!