Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Kuba – ostrov mnoha tváří

Kuba je místo, kde se jakoby zastavil čas…

Chcete zažít cestu v čase a připomenout si dobu nedávnou minulou? Kuba je dnes vyhledávanou exotickou destinací pro Evropany a ty, kdo ještě mají v živé paměti socialistickou minulost. Na Kubu se ale vydáváme také za sluncem, doutníky nebo exotickými míšenkami. Dá se říct: kde se zapomněla Castrova Kuba? Demagogická hesla jsou na billboardech všudypřítomná. Nechybí ani nenáviděný i milovaný Fidel. Jen jeho citáty o blahobytu a skvělé revoluci působí v poloprázdných obchodech poněkud ironicky.

magazin.cz

Po stopách americké smetánky
Zlaté časy Kuby zažila Havana, její hlavní město, ve 20.letech 20.století, kdy sem mířila především americká smetánka užívat si a utrácet peníze za hazard v Grand Nacional Casinu, za dostihy nebo golf. Podnikatelé, bankéři, spisovatelé a umělci si vytvořili své vlastní kluby jako nejluxusnější místa v Havaně, kde si v době americké prohibice užívali zábavy, alkoholu a prostitutek. Během „krásných bláznivých dvacátých let“ se Kuba stala snad nejbohatší tropickou zemí na světě s nejvyššími příjmy na osobu podobně jako americká Florida, kde byl ale hazard zakázán.

magazin.cz

Kuba nabízela zakázané ovoce v době americké prohibice
Z období, kdy Kuba měla přitáhnout americké turisty na zakázané ovoce pochází známé klišé, které je spojeno s předrevoluční Havanou. Představujeme si hazard, mafii a neřest v nově vystavěných hotelech a kasinech ve stylu Las Vegas, které měli po roce 1948 lákat na Kubu hazardní hráče a turisty přicházející za zábavou. Noche Habanera – havanské noci s kubánskými doutníky, mambo, cha-cha, kabarety jako proslulá Tropicana, vlnící se mulatky a Američani, kteří přijíždějí na Kubu za hříchem... To vše jen krátce před Castrovou revolucí, která zcela změnila dějiny Kuby.

magazin.cz

Al Capone a jeho nehynoucí pověst
Známá pověst Kuby podněcuje stále naši fantazii. Kuba jako místo, kam se stahovala americká mafie během dvacátých a třicátých let. Al Capone, který nakupoval za americké prohibice od Kubánců melasu pro své lihovary, kmotr Lucky Luciino, který vyjednal s vládou na Kubě otevření slavného kasína Gran Casino v hotelu Nacional či Frank Sinatra, podezřelý ze styků s mafií na Kube. Až Castro pak „vysvobodil Kubu“ z rukou mafie a gangsterů z Chicaga a Las Vegas a jednou provždy zatrhl Američanům radovánky v „bordelu Karibiku“. Země je od Castrovy revoluce v roce 1959 socialistickou republikou s vládou Komunistické strany Kuby a centrálně řízeným hospodářstvím. Ráj na zemi, dalo by se říct. Jen ten blahobyt se na Kubu již nevrátil.

magazin.cz

Zašlá sláva Havany
Stará Havana, La Habana Vieja byla roku 1982 vyhlášena UNESCEM světovým kulturním dědictvím, mnoho památek je dnes ale v žalostném stavu. Dnes oprýskaný hotel Sevilla z roku 1908 patřil k nejmodernějším adresám v Havaně. Na dobu, kdy si v hotelu kasinu užívaly hvězdy jako tanečnice Josephina Bakerová, boxer Joe Louis nebo gangster Al Capone, může Havana dnes už jen vzpomínat. Honosné hotely na hlavní třídě Paseo del Prado, po které se v 18.století proháněla španělská koloniální šlechta na svých projížďkách na koních, připomínají svými mramorovými sloupy a balkóny s oblouky lepší časy.

magazin.cz

Nezapomeňte navštívit místo, kde spočinul Kryštof Kolumbus
Kubánské baroko, to je Catedral de San Cristóbal de La Habana. Bílá zašlá fasáda připomíná koloniální krásu katedrály, kde byly mezi lety 1796 a 1898 pohřbeny pod hlavní lodí ostatky Kryštofa Kolumba, který karibský ostrov objevil. Kolumbus však cestoval i po smrti. Ostatky cestovatele zde dlouho nezůstaly a byly převezeny do Sevilly, ovšem ani tam ale nenalezl dobrodruh místo posledního odpočinku.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!