Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ostrov Réunion / foto: Shutterstock.com

Vanilkový ostrov v Indickém oceánu

Ostrov Réunion u afrického pobřeží nabízí přesně to, co očekáváte od exotické dovolené, aniž byste museli riskovat pobyt v zemích, kam se vydávají jen zkušení cestovatelé…

Réunion leží v Indickém oceánu východně od ostrova Madagaskar blízko afrického pobřeží. Přesto však nepatří k žádné africké zemi, ale jedná se o nejlidnatější francouzský zámořský departement, který jako součást francouzského území patří do Evropské unie. Z geografického hlediska patří Réunion spolu s Mauriciem a Rodriguesem k souostroví Maskarény.

magazin.cz

Réunion láká na přírodní krásy
Réunion, nazývaný jako perla Indického oceánu, je ostrov vulkanického původu nabízející zážitky strávené v místech, kde se snoubí nevšední příroda a typický ostrovní kolorit. Příjemnou prázdninovou atmosféru ostrova mu dodává přítomnost pohostinných obyvatel, kteří jsou potomky afrických, evropských i asijských přistěhovalců. Turisty i cestovatele pak láká především členité vnitrozemím rozeklaných hor. Stezky vás přes kaňony, skaliska a horské svahy zavedou k plantážím vanilky a vonných rostlin, lávovým proudům i divokým pralesům.

magazin.cz

Jako stvořený pro aktivní dovolenou
Přestože hotely zde nejsou zdaleka tak luxusní jako na ostrově Mauritius a ostrov Réunion není synonymem luxusní dovolené pro smetánku, jako je tomu například u Seychelských ostrovů, dovolená na Réunionu jednoznačně předčí vaše očekávání. Pobyt na ostrově nabízí totiž nejen možnost strávit čas odpočinkem na krásných plážích s pohádkovou scenérií s kokosovými palmami, azurovým mořem, bílými korálovými útesy, ale je především ideální příležitostí k aktivnímu prožití dovolené.

magazin.cz

Réunion pro výletníky i cyklisty
Ostrov Réunion, na kterém si můžete díky průměrným teplotám 20 až 28 stupňů užívat věčného léta, je jako stvořený pro aktivní dovolenou, ať již dáváte přednost vysokohorské turistice, kanoistice, paraglidingu, jízdě na horských kolech. Pobřeží pak nabízí potápění a veškeré vodní aktivity.

Objevujte unikátní flóru
Réunion však nepřitahuje zdaleka jen milovníky sportu a aktivního využití volného času, ale také nadšené přírodovědce, ať již profesionální nebo amatérské. Poměrně malá plocha ostrova tak překvapí svou rozmanitostí a pestrostí, pokud jde o unikátní flóru. Velké množství různých druhů palem, divokých orchidejí a koberce barevných květů v každém parku či na každém veřejném prostranství. Na pobřeží i v horách zase narazíte na mnoho druhů ptactva, proslulé jsou i zdejší možnosti rybolovu.

magazin.cz
Obyvatelé Réunionu měli euro jako první na světě
Francouzskou kolonií se stal Réunion v roce 1638, později byl spravován známou francouzskou Východoindickou společností. Francie měla řadu zámořských kolonií, o všechny ale v roce 1814 po skončení napoleonských válek přišla. Pouze ostrov Réunion zůstal součástí Francie, obyvatelé ostrova s tím souhlasili i v referendu a dokonce byli díky časovému posunu prvními na světě, kdo začal používat měnu euro.

Dříve vyhnanství, dnes luxusní dovolená
Od konce 17. století v době, kdy byli na ostrov posláni první Evropané do vyhnanství, se ostrov nazýval Bourbon. Druhá polovina 18. století již přinesla ostrovu čilý ruch spojený s obchodováním s železem a zakládáním kávovníkových plantáží, které byly od roku 1815 vystřídány cukrovou třtinou. Réunion získal své současné jméno teprve na počátku 19. století, kdy jej takto pojmenovali francouzští revolucionáři. Období prosperity je spojeno s pěstováním třtiny, na kterém však bohatli především úspěšní obchodníci, kteří měli na starosti otroky, kteří neměli žádné postavení. Po druhé světové válce po krizi na trhu se třtinou přichází pěstování jiné atraktivní plodiny, která je dodnes symbolem ostrova – vanilky.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!