Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.caradvice.com.au

Afghánistán: Lidé se bojí čísla 39

Tento měsíc si prožijeme „nešťastné datum“ - pátek třináctého. Ale vězte, že pověstná „13“ není jediným smolným číslem. Víte, čeho se děsí třeba v Afghánistánu?

Pověrčivost ničí byznys
Když řeknete Evropanovi nebo Američanovi číslo 39, asi jen pokrčí rameny a zeptá se vás, co tím sledujete. Ovšem Afghánec zbledne a začne mít strach. Není divu. Toto číslo je totiž v jeho domovině považováno za to, které přináší smůlu. O tom ví své i vedoucí autoparku Haji Wafa, který přiznává, že pověrčivost místních obyvatel se odráží i na jeho obchodech. Třeba takové auto, které má na poznávací značce „39“ je téměř neprodejné. Proč?

magazin.cz

Název čísla je přezdívkou pro pasáka
Číslo 39 je totiž v Afghánistánu spojováno s prostitucí. Spousta místních, kteří jsou bezezbytku věřící muslimové, toto číslo pokládají za „zakleté“ a nechtějí s ním mít nic společného. Jak ale celá fáma kolem „nešťastné 39“ vznikla, nikdo pořádně neví. Jedno z vysvětleních tvrdí, že číslo 39 se dá přeložit jako „morda gow“, což v doslovném překladu znamená „mrtvá kráva“. Tímto výrazem jsou v Afghánistánu častováni právě pasáci prostitutek.

Pověrčivost lidí je stále silnější
Většina Afghánců má 39 tak spojenou s erotickým byznysem, že majitelé aut, na jejichž poznávací značce se spojení trojky a devítky objeví, zažívají doslova peklo. „Lidé se o mě myslí, že jsem skutečný pasák. Když mám ve svém voze nějakou ženu, hned dělají závěry, že obchoduji s bílým masem,“ stěžuje si Abdiul Samand, který v Kábulu pracuje jako taxikář . I on se pod náporem veřejného mínění rozhodl, že své auto prodá.

magazin.cz

Kampaň za 39
Majitelé aut, kterým osud v minulosti přiřkl auto s touto „prokletou poznávací značkou“ se rozhodli své situaci čelit tím, že si toto registrační číslo nechávají ilegálně „upravit“. Jiní, kteří na přemalování nemají peníze to řeší tak, že si poznávací značku zakryjí kusem hadru nebo papíru. Jak se zdá, toto opatření je více, než nutné, protože v zemi davové šílenství proti „nešťastnému číslu“ sílí. Proti němu se rozhodl vystoupit Faiz Mohammed, který se pomocí sdělovacích prostředků snaží lidem vysvětlit, že strach z 39 je zbytečný. „Je to jenom číslo, žádné špatná věc,“ uzavírá Mohammed.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!