Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Tunisko: Oblíbený cíl turistů i filmařů

Právě v Tunisku hledal archeolog Indiana Jones Archu úmluvy a hrdinka minulých generací Angelika zde prožívala své románky.

Do Tuniska míří každý rok více a více turistů. Někdo se tam zamíří koupat do průzračného moře, někdo touží poznat tamní historii. Stále častěji je ale tato část severní Afriky navštěvována pro své příznivé ceny – dovolená zde je totiž relativně levná. Kromě turistů míří do Tuniska i filmoví tvůrci, kteří v exotické zemi ale netráví dovolenou – naopak tvrdě pracují. Filmovými místy se to v Tunisku jen hemží a vy se na ně můžete podívat i dnes.

Pokud patříte k filmovým fanouškům, stačí si zamluvit pobyt v Tunisku a pak už jen místa, kde záběry vznikaly, postupně procházet. Oblasti z filmů jsou většinou nedaleko od sebe a není problém si za přijatelný finanční obnos pro lepší pohodlí vypůjčit auto od místních firem.

magazin.cz

 

Spousta filmových příběhů vzniklo v poušti Sahaře, která má pro režiséry snad ideální podmínky pro natáčení. Na samém okraji rozsáhlé pouště, ve vesnici Matmata se odehrává i příběh Hvězdných válek. Režiséra Georga Lucase okouzlila tuniská krajina v okolí solného jezera Chott el-Gharsa natolik, že sem umístil vesmírné kulisy pro svůj film. Tato oblast se pak objevila ve filmu jako rodiště Anakina, tedy jako planeta Tatooine.

Ze skály Onk Ejmel (v překladu velbloudí hřbet) nedaleko města Tozeur zase tvůrci vykouzlili příbytky obyvatel zmíněné fiktivní planety. Rekvizity z natáčení Hvězdných válek najdeme v poušti dodnes a opravdoví fanoušci se zde mohou ubytovat přímo v místech, kterými procházeli jejich filmoví hrdinové. Dostat se ale na pomyslnou planetu Tatooine není nic lehkého. Jízdu v poušti je možné absolvovat pouze v džípu, který řídí zkušený řidič.

magazin.cz

 

Ve vesnici Matmata najdeme i spoustu neobyčejných domů, kterých jsou zde stovky. Možná bychom těmto příbytkům měli říkat spíše jeskyně. Jedná se  totiž o pokoje vytesané do skály, kterým se v Tunisku říká troglydyty. Místní obyvatelé v těchto skalních obydlích žijí jen ve velmi hojném počtu, mnohem častěji je využívají jako rekreační byty přes léto.

V Onk Ejmel a Chott ale-Gharsa se odehrávají i jiná filmová dobrodružství než zmíněné Hvězdné války. Natáčely se zde i některé scény z filmu Anglický pacient. I když je podle scénáře děj umístěn do Egypta, krajina v Tunisku se pro scény hodila víc. A tak k prvnímu setkání hlavních postav, Katherine Cliftonové a hraběte Almásy, dochází pod skalním útvarem Onk Ejmel. Za další scénou se filmový štáb posunul o kousek dál, do oázy v horách zvané Mides. Ze všech míst vznikly nádherné filmové záběry. Pokud se po stopách tohoto filmu vydáte, uvidíte například dno dávno vyschlého jezera Chott el-Djerid. To příroda vyzdobila malými, různě barevnými krystaly solí. Pokud na ně dopadnou sluneční paprsky, nádherně se třpytí. Zato v blízkosti oázy Mides na vás bude dýchat smutná historie z 60. let. V té době zde totiž silné a vytrvalé deště zničily několik desítek domů, jejichž trosky zde najdete dodnes.

magazin.cz

 

Kousek od Tozeuru hledal Archu úmluvy Indiana Jones. Ve filmu se sice mluví o Egyptu, natáčení ale probíhalo v Tunisku. V kaňonu v Sidi Bouhlel utíkal slavný archeolog před nacisty a zároveň se zde před nimi ukrýval. Káhiru zase dobře napodobilo město Kairouan, opět v Tunisku. Kromě filmařů na toto místo míří i muslimové, které ho řadí k nejposvátnějším islámským městům, mezi která patří třeba Jeruzalém nebo Medina.

magazin.cz

 

V Tunisku vznikl i další filmový kousek – Život Briana. Klasika Monty Pythona se natáčela ve městě Monastir. Na zeď místního kláštera a obranné pevnosti zároveň, které zde říkají ribát, zanechal Brian svůj vzkaz, ve kterém posílá Římany domů. Z vesnice Matmata zase pocházejí záběry ukřižování, které se objeví na konci filmu.

Dříve oblíbené příběhy krásné Angeliky se také natáčely v Tunisku, konkrétně v již zmíněném Monastiru a na okraji hlavního města Tunisu v Sidi Bou Said. Zde utíkal filmový hrdina Geoffrey de Peyrac spravedlnosti.

Filmových míst bychom našli v Tunisku celou řadu. Po těch dalších, která zde nejsou zmíněna, můžete pátrat sami a dovolená v Tunisku tak bude rozhodně nezapomenutelným zážitkem.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!