Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Malé děti za války / foto: shutterstock

Děsivé experimenty na dětech, i to je realita minulosti

Sociální experimenty, medicínské pokusy, výzkumy a testy na lidech v minulosti nebyly ničím neobvyklým. Pro spoustu nebezpečných experimentálních průzkumů posloužily bohužel i děti.

Zrůdné experimenty na dětech neprováděl jen doktor Mengele během druhé světové války

Když se řekne ,, pokusy na dětech,“ téměř každého napadne jméno Mengele. V minulosti však ,,Doktor Smrt“ nebyl jediný, kdo v rámci vědy podrobil děti utrpení. Projděme si některé sociální a medicínské pokusy, kterými si musely projít děti. Jejich dopady byly pro mnoho testovaných dětí fatální.

Děti jako nejzranitelnější oběti
Děti jako nejzranitelnější oběti – Zdroj: Shutterstock.com

Bruice – Brenda – David Reimer a pokus s genderovou identifikací

Doktor psychologie John Money zastával teorii, že genderová identita není dána biologicky, ale je určována výchovou. Tento svůj omyl se snažil prokázat na případu Bruice Reimera. V roce 1965 se narodila dvojčata Bruice a Brian Reimerovi. Bruice v osmi měsících kvůli zpackanému zákroku odstranění předkožky přišel o penis. Doktor Money rodiče přesvědčil, aby Bruice vychovali jako dívku. V necelých dvou letech je Bruice vykastrován, chirurgicky změněn na dívku a začíná dostávat hormony. Zároveň je oslovován jménem Brenda a je vychováván jako dívka. Panenky, šatičky, vedení k ženským činnostem v domácnosti. To vše má za cíl z Bruice vychovat ženu. Bohužel, genderová identita potlačená v chlapci není. V jedenácti letech trpí psychickými problémy a po odhalení pravdy se vrací k identitě chlapce. Nechává si říkat David. Celý experiment psychicky poznamenal nejen tohoto chlapce, ale i jeho dvojče Briana. Oba v dospělosti spáchali sebevraždu.

Monstrózní pokus – experiment s koktajícími dětmi

Dvaadvacet dětí ze sirotčince ve věku pět až patnáct let si v roce 1939 si pro svůj pokus vzali psycholog Wendell Johnson a Mary Tudorová z Iowské univerzity. Jejich snahou bylo prokázat, že koktání je důsledkem nízkého sebevědomí. Dvanáct dětí bez vady řeči a deset dětí s logopedickým problémem rovnoměrně rozdělili do dvou skupin. V jedné skupině jsou děti za slovní projev chváleny a v druhé tvrdě kritizovány. V první skupině dětem říkali, že mluví hezky a že se jistě ještě zlepší. Druhá skupina slyšela jen kritiku, urážky a ponižování za způsob mluvení, a to jak děti s vadou řeči, tak i bez ní.

A výsledek? Chválená skupina neprokazovala žádné zlepšení mluveného projevu. Zadrhávání a koktání zůstalo na stejné úrovni, ale děti se zdály v dobrém psychickém stavu. Ve skupině, která byla káraná a zastrašovaná za špatné mluvení, se dětská psychika zcela zbortila a mluvený projev se mnohonásobně zhoršil. Některé děti přestaly mluvit úplně, a to i ty děti, které před tím s mluvením problémy neměly. V roce 2007 je univerzitě nařízeno posledním šesti žijícím účastníkům experimentu vyplatit odškodné téměř sto tisíc dolarů.

Nesmyslný experiment
Nesmyslný experiment – Zdroj: Shutterstock.com

Elektrošoky jako náprava introvertů a nespolečenských dětí

Doktorka Bendererová razila v šedesátých letech teorii, že introvertní a asociální děti je možné léčit elektrošoky, ponižováním prostřednictvím osobních otázek před velkou skupinou lidí a odpíráním rodičovské lásky. Vedení Credmoorova psychiatrického centra doktorce tento experiment zastavilo. Přesto stihla doživotně poznamenat devadesát osm dětí. Žádné z  dětí se z introvertního chování nevyléčilo, naopak. Mnoho z těchto dětí si po celý život neslo psychické problémy a u některých se rozvinula schizofrenie.

Používat děti jako pokusné králíky bylo v rámci vědy v minulosti zcela běžné. Během hrůzných experimentů mnoho dětí přišlo o život. Další si nesly následky děsivých pokusů celý život. Ve jménu vědeckého pokroku byla v minulosti pošlapána veškerá lidská práva na těch nejvíce bezbranných.

 

Zdroj:

https://eurozpravy.cz/zahranicni/amerika/231755-pet-silenych-pokusu-na-detech-ve-jmenu-vedy

 

Děsivé experimenty na dětech, i to je realita minulosti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!