Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Americká doktorka / foto: shutterstock

Když medicína zabíjí – největší lékařské omyly historie: Kouření na astma, mléko místo krve či arsen na bolest hlavy

Moderní medicína každoročně zachraňuje tisíce životů. Cesta k úrovni, na které se nacházíme dnes, ale byla dlážděná spoustou omylů a pokusů.

Cigarety na astma

Že kouření škodí zdraví ví každé malé dítě. Přesto byly časy, kdy se cigarety doporučovaly pacientům trpícím astmatem. Je nasnadě, že „lék“ měl spíš opačný efekt a u pacientů vyvolával stavy dušnosti a ostrou bolest u srdce.

Kouření astma ještě více zhoršuje
Kouření astma ještě více zhoršuje – Zdroj: Shutterstock.com

Dětský sirup s morfiem

Každý rodič by pro zdraví a spokojenost svého dítěte udělal cokoliv. A tak není divu, že když se na trhu objevil zklidňující sirup, který si měl poradit se vším od prořezávání zoubků po koliky, rodiče ho vykupovali ve velkém. Bohužel, jednou z hlavních přísad tohoto sirupu byl vysokoprocentní alkohol doplněný morfiem.

Není to ostatně jediná droga, která se dětem podávala. Jeden z nejoblíbenějších prostředků k utišení dětského kašle byl ještě na začátku minulého století heroin.

Kokain proti senné rýmě

Dospělým pacientům lékaři pro změnu s oblibou předepisovali kokain. Na konci 19. století se totiž věřilo, že dokáže zatočit s alergickou rýmou. Recept na crack jste si ale mohli odnést i od psychologa. Sigmund Freud a spousta dalších jeho kolegů s ním léčili deprese.

Kokain na sennou rýmu opravdu nepomáhá
Kokain na sennou rýmu opravdu nepomáhá – Zdroj: Shutterstock.com

Mléko místo transfúze

Na konci 19. století přišli lékaři s hypotézou, že mléko dokáže perfektně nahradit lidskou krev. A tak ho začali používat ke krevním transfúzím. Jen malé procento pacientů léčbu přežilo, ve většině případů vedla ke smrti.

Malárií proti syfilidě

V roce 1927 získal rakouský profesor Julius Wagner-Jauregg Nobelovu cenu za svůj přínosný objev – vysoká horečka může vyléčit syfilis. Léčba ale měla malý háček. Horečku u pacientů vyvolával tak, že pacienty nakazil stejně nebezpečnou a smrtelnou malárií.

Arsen na bolest hlavy

Arsen je vysoce toxická látka, která po požití vyvolává úporné zvracení, průjmy, křeče, třes a nakonec kóma a smrt. Odnepaměti ho používali traviči k odstranění svých cílů. Od středověku se ale kromě toho předepisoval k léčbě horeček, bolestí hlavy, syfilidy a anémie.

 

Zdroj:

https://www.healthline.com/health/old-medical-treatments-make-your-stomach-turn

https://blogs.loc.gov/headlinesandheroes/2022/04/10-strange-medical-practices-from-history/

Když medicína zabíjí – největší lékařské omyly historie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!