Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Marie Antoinetta / foto: shutterstock

Den na francouzském dvoře – co jedla a jak žila Marie Antoinetta?

Život krásné, okouzlující a roztomilé dcery Marie Terezie neskončil zrovna šťastně. Jak ale vypadal její běžný den v době, kdy po boku svého manžela Ludvíka pobývala na francouzském dvoře? A co vlastně štíhlá kráska jedla?

Přestože král Ludvík byl poměrně vytížený panovnickými záležitostmi, soukromí a samoty si mladičká Marie Antoinetta moc neužila. Hned po probuzení se do její komnaty hrnuly garderobiérky a sloužící s vanou pro ranní koupel. Marie byla stydlivá, a tak se do koupele nořila oblečená ve flanelovém plášti a schovaná za zástěnou.

Pokoj královny
Pokoj královny – Zdroj: Shutterstock.com

Pečlivý výběr šatů

Po koupeli si vybrala šaty z obrázkové knížky, kde byly namalované všechny její modely. Zatímco popíjela horkou čokoládu nebo kávu a přikusovala sladké pečivo, služebné šaty nachystaly. Po snídani přijímala návštěvy a kolem poledne začínala královnina velká toaleta, kdy se upravovala a vyřizovala různé oficiální žádosti.

K obědu zasedala se svým mužem. Protože ale nerada jedla na veřejnosti a opulentní honosné pokrmy jí nic neříkaly, většinou si dala jen pár soust a najedla se až později sama. Ráda si k obědu nechávala přinést vařenou či pečenou drůbež nebo rybu s vařenou zeleninou.

Odpoledne se převlékla do méně formálního oděvu a věnovala se hře na harfu či dalším návštěvám. Večer se ještě ráda projížděla na koni, případně se vydala na procházku se svými dvěma mopsíky. Den pak zakončila skromnou večeří, kdy si nechávala servírovat zásadně pouze vývar z kuřecích, jehněčích nebo hovězích kostí a čerstvou zeleninu.

Královské požitky
Královské požitky – Zdroj: Shutterstock.com

Milovala sladké, přesto byla štíhlá

O Marii Antoinettě je známé, že milovala sladké. Zbožňovala rakouské sladké pečivo podobné dnešnímu loupáku, glazované cukrovinky Petit Fours, kandované ovoce a limonádu z městečka Ville d’Avray. Přesto si i po několika porodech udržovala štíhlou figuru. Mohl za to především fakt, že sladkosti jedla pouze v ranních hodinách a večeři volila jen lehkou.

 

Zdroje:

https://www.apetitonline.cz/lide-jidlo/jak-jedla-marie-antoinetta

https://www.stoplusjednicka.cz/dvacet-ctyri-hodin-s-kralovnou-jak-vypadal-vsedni-den-marie-antoinetty

Den na francouzském dvoře – co jedla a jak žila Marie Antoinetta?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!