Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Makronky / foto: shutterstock

Makronky: Od „knězových pupíků“ ke světovému fenoménu

Barevné makronky dnes zdobí výlohy luxusních cukráren i naše instagramové feedy. Jejich příběh je ovšem mnohem starší a pikantnější, než se zdá. Připravte se na fascinující cestu časem za touto sladkou ikonou!

Na počátku všeho stály benátské kláštery, kde se už v 8. století našeho letopočtu objevují první zmínky o předchůdci makronek. Říkalo se mu „priest's belly button“ neboli knězův pupík, což je poněkud zvláštní přezdívka pro tak delikátní laskominu. Tyto rané makronky byly ovšem jednodušší, tvořené pouze mandlovou moukou, cukrem a bílky.

Do Francie je přivezla šlechtična

Za to vděčíme italské šlechtičně Kateřině Medicejské, která si s sebou na francouzský královský dvůr v 16. století přivezla nejen svůj vkus pro intriky, ale i své italské kuchaře a jejich sladké recepty. Makronky se tak staly součástí královských hostin a pomalu si získávaly oblibu u francouzské šlechty.

Lahodná sladká tečka ke kávě
Lahodná sladká tečka ke kávě – Zdroj: Shutterstock.com

Ke slávě přispěly uprchlé jeptišky

Skutečný zlom ale v popularitě této sladkosti s podivným jménem přišel až s Francouzskou revolucí, když uprchly karmelitánské jeptišky Marguerite a Marie-Elisabeth z Paříže do Nantes. Aby si vydělaly na živobytí, začaly péct cukrovinky, které znaly z kláštera, včetně oněch knězových pupíků.

Slavná cukrárna Ladurée je spojila a obarvila

V době slávy těchto dvou jeptišek se makronky ještě neslepovaly žádnými krémy či marmeládou. S revolučním nápadem spojit dvě mandlové pusinky lahodnou náplní přišel až o čtyřicet let později vyhlášený pařížský cukrář Pierre Desfontaines, vnuk zakladatele Louise Ladurée. Ten také začal makronky barvit a přidávat do těsta různé příchutě. Už před dvěma sty lety si tak Pařížané mohli pochutnat na tradiční karamelové, levandulové, medové nebo pomerančové makronce.

Je libo něco dobrého?
Je libo něco dobrého? – Zdroj: Shutterstock.com

Od té doby se makronky vydaly na vítězné tažení světem. K jejich ještě větší popularitě přispěla v roce 2006 i režisérka Sofia Coppola, která jim věnovala okouzlující scénu ve svém filmu o Marii Antoinettě. Od té chvíle se makronky staly doslova hvězdami cukrářského světa. Jejich popularita raketově vzrostla a dnes si je užíváme v nespočtu barev a příchutí.

 

Zdroje:

https://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/86943/pribeh-knezovych-pupiku-neboli-bozskych-makronek-z-benatskych-klasteru-do-pusy-marii-antoinette.html

https://cestomilove.cz/blog/pribeh-parizske-makronky/

 

Makronky: Od „knězových pupíků“ ke světovému fenoménu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!