Císař, co nechtěl pít špinavou vodu
Náš příběh začíná v Číně, kolem roku 2737 před naším letopočtem, s císařem Shen Nungem. Nebyl to ledajaký vládce, byl to totiž velký bylinkář, průkopník a také pořádný pedant přes čistotu. Byl přesvědčen, že pít neupravenou vodu je nebezpečné, a tak nařídil, aby se veškerá pitná voda proháněla varem. Měl k tomu i speciální kotlík, který ho provázel na všech jeho cestách.
Jednoho parného dne si císař udělal pauzu pod stromem, a byl to zrovna čajovník. Služebnictvo mu na ohni připravovalo převařenou vodu, lehký vánek zafoukal a do kotle plného horké vody spadlo několik čerstvých lístků. Důležité je, že lístky stihly uvolnit svou esenci dříve, než je kdokoli vylovil. Císař si všiml, že se voda zbarvila do jemného odstínu, ale vůně, která se z kotle linula, ho uchvátila natolik, že se rozhodl nápoj ochutnat.
Uvolněné látky ho osvěžily, dodaly mu energii a hlavně mu velice zachutnaly. Hned na místě prohlásil, že objevil nápoj, který nejen chutná, ale má i léčivé účinky. Dneska tomu říkáme kofein, tehdy to byla „magie“. Tak tedy údajně vznikl čaj. Z obyčejného omylu, který se proměnil v jeden z nejpopulárnějších nápojů na světě.

Cesta čaje do srdcí Číňanů
Čaj se pomalu, ale jistě šířil po celé Číně. Nejprve si ho oblíbili mniši, kteří ocenili jeho povzbuzující účinky při dlouhých nočních meditacích. Pak se dostal k aristokratům, kteří z něj udělali módní hit. Během dynastie Tchang (618-907 n. l.) zažil čaj opravdový boom. Už to nebyl jen lék, ale symbol elegance a pohostinnosti.
Čaj byl tak ceněný, že se stal dokonce platidlem. Když jste chtěli někomu dát úplatek, už jste nepotřebovali zlato, stačil balíček kvalitního čaje. Čajové karavany se plahočily po Hedvábné stezce a šířily tento zelený poklad do všech koutů světa.
Z Asie do celého světa: Čajová invaze
Z Číny si čaj našel cestu do Japonska, kde si ho zamilovali natolik, že z něj udělali umění. Japonské čajové obřady nejsou jen o pití čaje, jsou to balzámy pro duši, meditace v pohybu a lekce z pokory. Mniši, kteří cestovali do Číny, přivezli semínka i znalosti a Japonsko se stalo další čajovou velmocí.
A pak se čaj vydal na cestu přes moře do Evropy. Zpočátku byl vnímán jako exotická kuriozita a strašně drahá záležitost. Jenže jakmile ho Britové ochutnali, stal se z něj britský národní nápoj a zrodila se slavná čajová pátá hodina.

V Česku byl rozmach až po revoluci
U nás se první zmínky o čaji objevují teprve v 18. století a zprvu se čaj prodával v lékárnách jako vzácný lék na neduhy. V porovnání s Británií, kde se čaj stal národním nápojem, v Česku po dlouhou dobu dominovala káva a pivo. Pravý rozmach přišel až po Sametové revoluci v roce 1989. S otevřením hranic se do Česka začaly dovážet stovky druhů kvalitních čajů z celého světa, a co je nejdůležitější, vznikl jedinečný fenomén – české čajovny.
Zdroj:
https://www.cajovna.cz/cz/o-caji/dejiny-caje/
https://caj.thoma.cz/vynatky_svet.html
Když vítr zatřásl stromem aneb Jak se zrodil čaj
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!