Jak probíhala éra špinavého ledu
Ještě na začátku 20. století se většina domácností spoléhala na takzvané „lednice na led“. To nebyly lednice, jak je známe my, ale izolované skříně, do kterých se musely pravidelně vkládat obrovské kusy ledu dovezené od místního „ledaře“. Nešlo ale o moc spolehlivý způsob uchovávání potravin. Led se rychle rozpouštěl, zapáchal rybinou z řeky a během teplých měsíců nebyl ani k sehnání. Jídlo na vaření se tak často kazilo, což nebylo zrovna ekonomické.
Praktická Florence se už na to nemohla dívat
Zatímco muži řešili, jak lépe těžit led z řek, Florence Parpartová, rodačka z New Yorku, viděla věci jinak. Možná ji k tomu vedla frustrace z každodenního shánění čerstvých potravin, možná jen potřebovala zabavit její neposedný technický mozek. Florence už předtím uspěla s patentem na vylepšený zametací stroj, který pomáhal udržovat čistotu ve městech. Měla zkrátka cit pro praktické inovace, které zlepšují život.
A tak v roce 1914 nastal zlom. Florence si nechala patentovat první elektrickou chladničku určenou pro domácí použití. Její návrh byl elegantní: místo bloků tajícího ledu použila elektrický systém, který chladil cirkulující vodu. Konečně stroj, který mohl stabilně, čistě a na stisknutí tlačítka udržet potraviny čerstvé. Florence Parpartová tím položila základ pro komfortní moderní kuchyni, jakou známe dnes.

Proč ji neznáme ze školy?
Pokud jste o Florence dodnes neslyšeli, nejste sami. Její příběh je typickým příkladem toho, jak byly ženské vynálezy ve 20. století často opomíjeny, nebo jim byla věnována menší pozornost. Florence navíc sice měla patent, ale na scénu brzy přišly velké korporace, které rozvinuly jiný typ chlazení (kompresorové chladničky, na které už dříve položil základy Němec Carl von Linde, ale pro průmyslové účely). Masovou popularitu a prodej do milionů amerických domácností zajistily až firmy jako Kelvinator a Frigidaire ve 20. letech, které její koncept elektrické, samostatné chladničky dotáhly k dokonalosti a zpřístupnily cenově.
Konec epidemií, zkaženého jídla a zbytečných výdajů
Nejzásadnější dopad vynálezu ledničky pocítilo veřejné zdraví. Díky elektrické lednici přestalo být nutné spěchat se spotřebou čerstvých potravin. Chlad výrazně zpomalil množení bakterií, čímž drasticky snížil výskyt otrav jídlem a střevních chorob, které byly v dobách lednic na led běžné. Doma i v obchodech bylo najednou možné uchovávat mléčné výrobky, maso a vejce v bezpečném prostředí, což prodloužilo trvanlivost potravin a zlepšilo celkovou kvalitu stravy po celém světě. Možnost déle uchovávat potraviny mělo také vliv na celosvětovou ekonomiku.
Zdroje:
https://21stoleti.cz/2023/07/04/zena-ktera-vynalezla-lednicku/
https://prima-receptar.cz/slavne-vynalezkyne-ktere-zmenily-nase-domacnosti/




Za elektrickou lednici vděčíme ženě. Florence Parpartová tím změnila svět
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!