Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Atomový výbuch / foto: shutterstock

Indiana Jones nelhal, výbuch atomové bomby se dá přežít v olověné chladničce

Poslední film o Indianu Jonesovi vyvolal u fanoušků této série smíšené pocity. Zatímco jedni tvrdí, že jde o úctyhodné pokračování původní trilogie, jiní snímek kritizují mimo jiné i pro nereálnost děje.

Jednou z nejdiskutovanějších scén byla ta, v níž se Jones zavře do chladničky, kde přečká výbuch atomové bomby.

Poslední díl série o slavném lovci pokladů a profesoru archeologie Indiana Jones a Království křišťálové lebky (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008) sklidil u diváků i kritiků mnoho negativní kritiky. Mezi scénami, které fanoušky nejvíce iritují, je moment, kdy se Indiana Jones (Harrison Ford) zavře do ledničky vyztužené olovem, kde přečká výbuch atomové bomby.

Když se Jonesovi podaří uprchnout před sovětskými vojáky, kteří ho na začátku filmu unesou, ocitne se

malebném pouštním městečku, které se velmi brzy ukáže být pouhou kulisou americké armády: Vše slouží jako cvičný cíl atomové bomby. Těsně předtím, než výbuch smete celý komplex, se Indiana Jones zavře do ledničky. A zatímco Sověti umírají v jedoucím autě, lednička je odmrštěna do pouště a Indy vyvázne jen s několika modřinami.

Možnost přežití

Je možné, aby člověk ukrytý v ledničce odolal atomovému výbuchu? Této otázce se v roce 2013 věnoval webový pořad Reel Physics a odpověď byla kladná. Dva moderátoři této relace vytvořili animaci, která objasňuje, jak mohl Jones přežít. Započítali sílu výbuchu i váhu chladničky i Harrisona Forda a jejich výsledky byly pro mnohé překvapivé:

„Jistě, nebyla by to příjemná situace.“

„Ale Indy by přežil?“

„Teoreticky ano.“

„Byl by potlučený.“

„To jistě.“

Jediné, co je podle dua z Reel Physics vskutku nereálné, je představa, že výbuchem odmrštěná chladnička

s mužem uvnitř by „předstihla“ automobil se sovětskými špiony. Moderátoři podotýkají, že i kdyby tlaková vlna dosáhla rychlosti 1 000 km/h, lednice s Indym by nemohla letět tak jako v tomto snímku. S výsledky jejich experimentu se ztotožňuje i francouzská televizní stanice W9, na níž byla animace Reel Physics v prosinci loňského roku odvysílána.

Podle odborníků by většina Spielbergových filmových triků potřebovala vědecké ověření, a to nejen ty z posledního Jonese. Zcela nový film o Indianu Jonesovi by měl přijít do kin již příští rok, a tak se budeme moci sami přesvědčit o tom, na kolik slavný hollywoodský režisér upozadí vědu na úkor poutavého příběhu.

Indiana Jones nelhal, výbuch atomové bomby se dá přežít v olověné chladničce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!