Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pestis Draconum, Dušan D. Fabian / foto: BROKILON

Komando vymítačů ďábla opět v akci

Banská Štiavnica terorizovaná hladovou saní a heavymetaloví vymítači ďábla, to je Pestis Draconum v podání Dušana D. Fabiana.

Po zdařilém Invocatio Elementalium pokračuje slovenský autor Dušan „Duke“ Fabian volně navazujícím druhým dílem a opět, ne zcela obvykle v našich (českých) vodách latinsky nazvaným Pestis Draconum.

Komando čarodějů-ochránců opět v akci

magazin.cz
Tentokrát se všechno točí okolo kopí sv. Jiří a banskoštiavnického vrchu Sitno, kde kdosi lehkomyslně probudí po staletí dřímajícího draka a ten sotva oči otevře zjistí, že má hlad.

Honit po kopcích hladového a zuřícího draka, není úkol pro kdekoho, a tak přichází opět na scénu David Abel spolu se svými přáteli, aby uklidili draka, uklidili po drakovi a pokusili se uklidit kopí sv. Jiří kam patří, což jak se záhy ukáže, není až tak jednoduchá záležitost, neboť strážce této mocné magické a legendami opředené zbraně je zavražděn a kopí ukradeno.

Aby bylo něco ukradeného uklizeno, musí býti, jak je jistě patrné, nejdříve nalezeno a tím vlastně všechno teprve opravdu začíná.

Legendy vs. technologie 21. století
Inspirovat se pro své příběhy legendami a lidovou slovesností nechává celá řada autorů a Dušan D. Fabian není výjimkou, vybočení tím správným směrem je však „upgrejdování“ již beztak magií nadupaných postav technologií 21. století.

Vymítači ďábla v kevlarových neprůstřelných vestách a vizáží heavymetalových muzikantů, to je hudba, která šlape a duní zapomenutými chodbami pod Sitnem stejně jako v drakem plundrovaných ulicích Banské Štiavnice.

Za zmínku stojí i decentní rozklad pověsti o svatém Jiří, kde se příliš nemění rámec všeobecně povědomé legendy a příběh díky tomu dostává větší spád, v určitých úsecích totiž používá dobře zaběhlých kolejí známé báje a sveze se tím rychleji.

Konečně něco alespoň trochu jiného…
Po Ivocatio Elementalium si můžeme přečíst jeho pokračování v Pestis Draconum a bylo by chybou hledat to samé jen trochu jinak.

Zatímco Invocatio Elementalium bylo srovnáváno s Lukjaněnkovou Noční Hlídkou a pasovalo se do subžánru urban-fantasy, Pestis Draconum je těžko jednoznačně zaškatulkovaný titul, patřící někam na pomezí akční / moderní fantasy s prvky hororu a právě použité prvky jednotlivých žánrů dělají celek zajímavým.

Kladem vedle dobrého a přímého příběhu je i zajímavá typologie reálných a nadreálných postav a jejich charaktery.

Hurá na draka

Pokud momentálně rozmýšlíte co číst, doporučuji všem bez ohledu na to, jestli se vám v noci zdá o drakobijcích a ráno hledáte pod postelí zakutálenou rohatou přilbu, nebo pokud vám pevný mužský hlas neustále našeptává cosi o Síle.

Jsem přesvědčen, že Pestis Draconum bude příjemným zpestřením končícího léta, a to i přesto, že jste nečetli první díl.

Pestis Draconum, Dušan D. Fabian, nakl. BROKILON, obálka Robert Pilch, 288 stran, cena 218.00 Kč.

Hodnocení
: 8,5/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 37