Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bon Jovi / foto: Shutterstock

Bude Bon Jovi na mizině?

Už je to tady zase. Jistý americký muzikant žene k soudu mnohem slavnějšího kolegu za to, že mu ukradl jeho majetek. Předmětem sporu je text písně a obžalovaným Jon Bon Jovi.

Bon Jovi vybrakoval text skladby (Man I Really) Love This Team, kterou Steelova kapela zhudebnila coby hymnu bostonskému baseballovému mužstvu, a použil ho do své skladby I Love This Town. Samuel Bartley to nenechal jen tak a jelikož to zřejmě není žádný troškař, chce po Bon Jovim neskutečnou částku 400 miliard dolarů.

Jon Bon Jovi se ke kauze zatím nevyjádřil, snad i kvůli tomu, že on sám má pifku zase na někoho jiného. Konkrétně na tým republikánského prezidentského kandidáta Johna McCaina, který prý bez dovolení použil do své volební kampaně skladbu Who Says You Can’t Go Home.

Republikáni kradou?
„Tuhle píseň jsme složili jako poděkování našim věrným fanouškům, o souhlas k jejímu použití pro tyto účely nás nikdo nežádal a také jsme ho nedali,“ prohlásil zpěvák.

Hlavní důvod jeho rozhořčení bude pravděpodobně také v tom, že on sám podporuje McCainova protikandidáta Baracka Obamu.

Bon Jovi v tom ale nejsou sami, v září se ozvaly Ann s Nancy Wilsonovy z kapely Heart proti tomu, že republikánská kandidátka na viceprezidentku Sarah Palin neoprávněně použila jejich píseň Barracuda. Sám McCain pak v srpnu čelil nařčení hudebníka Jacksona Browna, kterému se nelíbilo, že si kandidát na prezidenta vypůjčil jeho song Running On Empty.

Jen pro upřesnění, americké autorské právo říká, že je možné tu kterou skladbu prezentovat na veřejnosti poté, co provozovatel zaplatí příslušný obnos firmě ASCAP, která vybírá licenční poplatky ve prospěch držitelů autorských práv.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56