Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nestyda / foto: Falcon

Hřebejkův Nestyda? Spíš normální chlap

Nestyda? No v dnešní době by se spíš mohlo říci „ takovej normální chlap“.

Další film Jana Hřebejka přichází do kin na začátku října. Hrají v něm pěkné ženy a pěkní muži, všichni jsou to výborní herci a hvězdná spolupráce Hřebejk-Viewegh-Macháček také není k zahození.

magazin.cz

Teď k ději
Hlavní hrdina Oskar (Jiří Macháček) dospěl do životní fáze, kdy je rád, že má ženu a dítě, ale najednou cítí, že tím splnil svůj úkol plození a teď je řada na něm, aby si trochu užíval života. Nudí se, rád se předvádí, vlastní žena mu najednou nepřijde vůbec půvabná, jsou přece i jiná masíčka k nakousnutí.

Zklamaná manželka ho takhle jednou večer vykopne na ulici, a tak to Oskar začne zkoušet. Jednu holku oslní, druhá oslní jeho a třetí to má zkrátka v popisu práce. Nelituje zahozeného manželství, nežárlí na nového partnera své „ještěmanželky“. Jednoduše se propíjí svým novým staromládeneckým životem a sbírá zkušenosti.

Bohužel to Jiří Macháček dělá tak nějak laxně, říká věty, které stvořili ve spolupráci s Janem Hřebejkem a Michalem Viewegem, někdy naučeně a školácky.  Je to skvělý herec, jenom na mě tentokrát působil místy trochu přechytrale, divák má pocit, jakoby citoval Shakespeara.

Oskar je hrdina, se kterým se možná nejeden chlap ztotožní, určitě to ale není hrdina dívčích snů.

magazin.cz

Co je ve filmu speciální
Poměrně dosti erotické scény (já sice jsem trochu prudérní, ale nechtěla bych být ženou Jiřího Macháčka, která se na to kouká se svými přáteli :-)), spisovatel Michal Viewegh se vám možná představí v jakémsi chytřejším světle. (Podle mě je to spisovatel, který svou práci odvádí perfektně, možná ale někdy až příliš bez emocí, jako v továrně u pásu.)

Ženy jsou ve filmu svůdkyně bez ohledu na věk, tvary či inteligenci (toho si já osobně dost vážím, protože kdo stojí o to, aby hezká holka byla jen ta, kterou zobrazují módní časopisy, chceme nás vidět takové, jaké opravdu jsme – každý chlap přece miluje něco jiného a kolik jazyků, tolik chutí, ne?).

Pavel Liška alias Matěj se konečně stává kladným hrdinou ženského srdce a není jen prachsprostým troubou. 

magazin.cz

Na tenhle film byste měli jít, pokud cítíte, že:
máte rádi život; řešíte zrovna nějaké problémy v partnerství; berete realitu takovou, jaká je a rádi se tím bavíte; máte rádi peprný a inteligentní humor. Tento film určitě nenavštěvujte, jste-li: naivní, zasnění, příliš optimističtí. Proč?

Protože film Nestyda je o mužské duši. Ukazuje ji takovou, jaká je, ale ONI se ve filmu určitě nenajdou. Podle mého názoru, ačkoli předlohu psal Michal Viewegh (chlap:-), je to film spíš pro holky, které si během děje budou říkat: „no přesně “ nebo „to sedí“.

Přiznejme si to, 99 % mužů nežije svůj život pro jednu ženu, rozdíl je pouze v tom, že někteří jen koukají a jiní umí i konat, podvádět a kličkovat.

Takže si udělejte hezký večer s kámoškou a běžte si do kina nahodit obrázek o tom, jaké povedené a vykutálené chlapíky nám vychovaly naše české maminky. Možná pak zažijete v životě méně překvapení a více sexu…? :-) 

magazin.cz

Nestyda, Česká republika 2008, 88 min., režie: Jan Hřebejk, hrají: Jiří Macháček, Pavel Liška, Emília Vášáryová, Pavel Landovský, Roman Luknár...

V kinech od:  9.10.2008

Podívejte se na trailer:

 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 98