Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Juno / foto: Falcon

Jak bývalá striptérka dostala Oscara

Sledujete-li dění na americké filmové scéně, možná už půl roku čekáte, kdy se v našich kinech objeví nezávislý film, který vyhrál Oscara pro rok 2007 za nejlepší scénář.

A je to tady! Už nějaký týden brázdí plátna českých kin snímek Juno, jehož oceněný scénář napsala bývalá striptérka Diablo Cody jako svůj debut.

Děkujeme, že souložíte
Režisér Jason Reitman nás v roce 2006 určitě přesvědčil svou komedií "Děkujeme, že kouříte" o své schopnosti diváka pobavit i potěšit, takže kinovečer s jeho posledním výtvorem je nasnadě.

Zaběhněte tedy do nejbližšího bijáku, kupte si popcorn a sledujte, jak mladá, milá a talentovaná herečka Ellen Page žije jako Juno McGuff se svou obyčejnou rodinou v malém, obyčejném americkém městě, zamiluje se na střední do přitroublého spolužáka Bleekera (Michael Cera) a začnou společně praktikovat jakýsi první sexuální vztah. Jeden „milovací“ večer opravdu stačí, aby šestnáctileté děcko otěhotnělo.

magazin.cz

Klišé nečekejte
Pozor! Co se však nestane v americkém filmu? Pozorujete, jak Juno jako by mimochodem přijímá svůj hořkosladký úděl. Nic se neděje, stěny se neboří a hlavní hrdinka se nekácí v hysterických záchvatech, protože je najednou, tak mladá a nadějná, v tom!

Má v hlavě celkem jasno. Nejdříve trošku vyděšená zkusí jít na potrat. Ale co, proč neudělat někomu radost malým dítětem?

V inzerátech najde vhodný pár a rozhodne se své dosud nenarozené miminko odnosit, porodit a s láskou darovat. Vaším diváckým úkolem je mimo jiné sledovat, jak to vše přijmou její rodiče, spolužáci i samotný bezdětný pár (Jeniffer Garner, Jason Bateman).

magazin.cz

Zlatý důl
Tento nezávislý snímek stál 7,5 miliónu dolarů a svým tvůrcům už vydělal 30krát tolik.
Nečekejte žádné drama, ale spíše nenucenou podívanou, která je podbarvená kytarovou muzikou (Mateo Messina), přesně tak, jak má být.

Protagonisté říkají to, co mají a vše se odehrává tak nějak samozřejmě, pozitivně a bez velkých gest, pláče či smíchu. Snímek Juno vás určitě pobaví svým chytrým humorem, ukáže vám černou realitu v růžovoučkých odstínech a představí vám lásku mezi lidmi jakéhokoliv věku jako neměnný a krásný fakt.

magazin.cz


Juno, USA / Kanada, 2007, 92 min., režie: Jason Reitman, hrají: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman, J.K. Simmons, Allison Janney, Rainn Wilson, Olivia Thirlby

Hodnocení: 8/10
V kinech od:
16. 10. 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 94