Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
ScarfaceScarface / foto: Shutterstock

Nejlepší filmové přestřelky všech dob

Tyhle vstoupily do dějin kinematografie.

Filmy se dají rozdělit na nejrůznější fáze. Trocha uvolnění, špetka komedie, koňská dávka romantiky a samozřejmě opepření v podobě nějaké té přestřelky.

Prakticky žádný jiný prvek nevyvolá v divácích tak spolehlivě napětí a adrenalin. Pakliže se povede opravdu dobrá přestřelka, má film z poloviny vyhráno.

Nelítostný souboj (Heat)
Co se stane, když zkombinujete akční veterány Al Pacina a Roberta de Nira se zhruba 6000 vystřelenými náboji? Inu, dostanete jednu z nejlepších přestřelek všech dob, podle mnohých dokonce nejlepší vůbec! Tahle brilantně balancuje na hraně krveprolití a neuvěřitelně napínavé podívané, která trvá celých pět minut. Zoufalý boj za svobodu nikdy nebyl lepší!

Zjizvená tvář (Scarface)
Není divu, že tu máme zase Al Pacina, tentokrát ale ve špičkové one-man show ze závěru drogy prodchnutého snímku Zjizvená tvář. Herec se do své role tak vložil, že si při natáčení této přestřelky dokonce popálil ruce a produkce musela být o několik týdnů pozdržena.

Leon
Kultovní akční film s Jeanem Renem si zaslouží bezvadnou přestřelku se speciálním komandem. S ní se pojí vtipná historka. Při natáčení totiž náhodou ve vedlejším bloku probíhala reálná loupež. Zlodějíček se pak náhodou dostal do blízkosti herců oděných do mundúrů newyorského speciálního komanda – a vzdal se.

Matrix
Kdo viděl Matrix, jistě si na přestřelku ve vestibulu vzpomene. Odlétávající kousky zdiva, neuvěřitelné akrobatické kousky Nea a Trinity a viditelné dráhy výstřelů. Přestřelka sice trvá jen něco málo přes tři minuty, avšak postarala se o více jak polovinu mrtvol celého filmu.

Hard Boiled
Těžko vymyslet explozivnější úvod filmu, než ten, který předvádí kultovní béčko z hongkongské provenience. Ještě lepší na tom je, že tahle scéna nasazuje tón celého filmu. Máte-li rádi špičkovou choreografii, obscénní brutalitu a efektní bojové kousky, budete si libovat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 30