Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Harry Potter a Princ dvojí krve / foto: Warner Bros

Podezření. Je Harry Potter obšlehnutý?

Spisovatelka Rowlingová čelí nepříjemnému obvinění.

Příběh o tom, jak chudá britská spisovatelka bez většího úspěchu psala na ubrousky po kavárnách knihu, která se stala jednou z nejúspěšnějších za poslední desítky let, zná takřka každý.

Příliš silná inspirace
Harry Potter vynesl J. K. Rowlingovou mezi nejbohatší a nejvlivnější ženy světa. Každý díl se prodával na stovky milionů kusů a filmy podle nich natočené patří rovněž k nejúspěšnějším.

Jenže existuje ještě poněkud jiná verze příběhu o spisovatelce, která ke štěstí přišla. V ní Rowlingová také možná sedí v kavárně a píše na ubrousky, má však otevřenou knihu The Adventures of Willy the Wizard, nahlíží do ní a do svého díla přepisuje více pasáží, než by bylo zdrávo.

Prostě a jednoduše, J.K. Rowlingová čelí obvinění, že Harryho Pottera opsala z díla již zesnulého spisovatele Adriana Jacobse. Jeho kniha vyšla v roce 1987, první Harry Potter pak o deset let později.

Jde o miliardu dolarů

Obvinění, které se vztahuje konkrétně na čtvrtý díl Harryho Pottera s podtitulem Ohnivý pohár, kde má být plagiátorství nejočividnější, se táhne už od loňského roku. Tehdy bylo osočeno nakladatelství Bloomsbury, které Harry Pottery vydává.

Podle verze rodiny spisovatele Jacobse poslal tento rukopis svého díla literárnímu agentovi Bloomsbury. Ten ho odmítl, ovšem později začal zastupovat právě J. K. Rowlingovou, a je tak podezřelý, že jí dal materiál, ze kterého by se mohla inspirovat.

Advokát rodiny Adriana Jacobse odhaduje, že v případě vítězství může jít o náhradu škod ve výši až jedné miliardy dolarů. To je devatenáct miliard korun.

Pravdou však je, že Rowlingová již v minulosti čelila obviněním z plagiátorství, dosud ji však nebylo prokázáno.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 47