Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Souboj titánů / foto: Warner Bros

Souboj titánů: nezajímavý sprint mezi obludami

To, že jste antický bůh ještě neznamená, že jste imunní vůči remakeovací chřipce.

A bohužel, v tomhle případě žádné očkování nezabírá, takže Zeus, Perseus a celá ta veselá parta ze Souboje titánů musela znovu narukovat do boje. Za větší peníze, s modernější technikou a ve verzi pro novou generaci. Což znamená mnohem rychlejší a jednodušší.

magazin.cz

Hlavně rychle!
Ze Souboje titánů je vidět úporná snaha, aby se divák ani na chvíli nenudil. Film není nic jiného, než řetěz trikových scén. A zabírá to. Divák se nenudí. To, co se děje na plátně, ho sice nijak extra nebere, ale furt se tam něco děje, jsou tam triky, obludy, je to barevné a třírozměrné. Co si přát víc?

Pokud budete chtít namítnout, že to už ani není film, spíš nadpřirozené wrestlingové klání, tak vám říkám, že se ztraceně pletete. Ve wrestlingu je totiž mnohem větší důraz na charaktery, na motivace, na vzájemné sympatie a antipatie. V Souboji titánů nic takového není. Zdržovalo by to.

A hopem se bere i všechno ostatní. Když má hrdina získat magický meč, najde ho při procházce lesem, když má ochočit Pegase, je mu skoro doručený zásilkovou službou, když je zapotřebí nějaká informace, objeví se zničehonic postava, řekne mu ji a zase zmizí.

magazin.cz

Místo lásky pomsta
Mizí i veškeré složitější vztahy. Třeba láska. V původním Souboji je motivem k záchraně Andromedy to, že ji Perseus miluje. Jenže láska je složitá na vykreslení, takže Perseovi na začátku bohové zabijou adoptivní rodiče, Perseus se rozhodne pomstít, a Andromeda se do toho čirou náhodou připlete. Stejně tak tu není protivníkem žárlivá manželka Hera, ale vládce podsvětí, který vždycky spolehlivě (ať už je to Hádes nebo Satan) vyplní volné místo na postu padoucha.

Chybí i nějaká předpříprava scén, chystání si prostředí, které by vás mělo ohromit nebo vyděsit. Žádné tiché šustění Medúzy v temných koutech. Vstoupí se do chrámu, je tam Medúza a začne boj. Co se zabývat napětím. Co se snažit pomalu objevovat monumentální chrámy, když to tam můžeme fláknout a jet zase dál. To není film, to je sprint na sto metrů!

magazin.cz

Producenti řádí
Ale jasně, není to úplně chyba scenáristů ani režiséra. Původní verze měla být úplně jiná, bližší originálu, ale jak byl film v poslední chvíli narychlo napasírovaný do 3D, musel být z finančních důvodů zkrácený a osekaný.

A tak místo kvalitního příběhu dostanete nekvalitní dioráma, ve kterém se placatí hrdinové pohybují před vzdálenou placatou krajinou a vlasy jim vlají tak půl metru za hlavou.

magazin.cz

Věčné mýty
Mýty fungují proto, že se v nich obvykle ukrývají příběhy natolik silné, že je tesáky času nechávají neohlodané. Jsou to příběhy velkých lásek, velkých tragédií, velkých hrdinů a velkých obětování. V nové verzi Souboje titánů se mýty vyměnily za lehce stravitelná schémata a nepřetržitou akcí. Což je asi tak férové výměna, jako měnit dolary za polské zloté v poměru jedna ku jedné.

A ještě jedna finální a čistě subjektivní poznámka - ručně animované figurky Raye Harryhausena na mě dodnes působí mnohem děsivěji než počítačem vymodelované obludy. Možná právě pro svou nepřirozenou trhanost pohybů. Nebo jsou prostě jen lepší.

SOUBOJ TITÁNŮ, Clash of the Titans USA/Velká Británie 2010, 106 min., Režie: Louis Leterrier. Hrají: Sam Worthington, Gemma Arterton, Liam Neeson, Ralph Fiennes.

Hodnocení: 2/10
V kinech 15. 4. 2010

Trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 45