Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kick-Ass: Nářez / foto: CREW

Nářez, nakládačka, držková

Nápis na obálce: „Obsahuje násilí, sprostá slova a jiné fajn věci, takže do osmnácti let přístupné pouze na vlastní riziko.“

Některé typy lidí poté, co je kousne radiaktivní pavouk, nebo jim pod nohama bouchne atomová bomba či je postihne jiná drobná nepříjemnost přinášející superschopnosti, začnou páchat dobro a chránit svět před zločinci.

Jiní se přidají na temnou stranu Síly a brání zločince před světem. To záleží na naturelu. Co ale dělat, když byste fakt chtěli pomáhat slabým a nemohoucím a zúčtovat se všema padouchama - a nikde ani jediná radioaktivní štěnice, natož pavouk, a v Temelíně všechny reakce klapou jako hodinky? Pak si i bez superschopností oblékněte kostým a vyražte do ulic... ... a buďte ujištěni, že dostanete fakt pořádný nářez.

Stačí jen kostým
Středoškolák Dave Lizewski si jméno své tajné identity Nářez zvolil proto, že mu přišlo správně drsňácké, ale zatím to vypadá, že je to hlavně definice konců jeho mstitelských misí.

Není divu; neovládá žádný bojový sport a přesila obyčejných záporáků je pořád přesila.

Jenže měsíce strávené v nemocnici a na rehabilitacích mu kompenzuje přízeň nejhezčí spolužačky (co na tom, že si myslí, že je teplej), nárůst příznivců na MySpace na mnoho tisícovek (Dave Lizewski jich měl osm), a posléze i parťáctví s dalším maskovaným mstitelem, který jezdí velkým bourákem a v Daveovi vidí svůj velký vzor. Jenže s popularitou rostou i nepřátelé...

Tentokrát naděje?

magazin.cz
Mark Millar, který už Čechům přivodil nadšené deprese komiksem Mrtvý nebo živý (neboli Wanted), přichází s dalším neobvyklým nápadem. Předvádí co by se stalo, kdyby jeden obyčejný kluk přestal nad sešitovými kreslenými příběhy snít a rozhodl se je realizovat.

Jasně, následoval by nářez, nakládačka, bušido a jak se všelijak dá výprask ještě pojmenovat, ale taky by - možná - získal ten kluk nějaké následovníky. A ti by - možná - postupně začali proměňovat svět v o chlup lepší místo k životu.

Jinak řečeno, Kick-Ass není tak černý a nihilistický jako Wanted, což ale neznamená, že není výborný. Neznamená to, že ta půvabná studentská kočička skočí našemu hrdinovi kolem krku, když se přizná, že je nadržený heterouš.

Ani že Nářez nezjistí, že vlastně není prvním maskovaným (super)hrdinou a že jsou i mladší a lepší než on. Konečně ani to, že tu lidi netrpěj a neumíraj a že to jsou vždycky jen bezejmenné oběti na začátku, na nichž záporáci dokazují své padoušství.

Povedené po všech stránkách
John Romita junior zpodobnil tento příběh svým nezaměnitelným stylem, ve kterém jsou holky hezké jen s pomstychtivým úsměvem na tváři a kluci vůbec, a u nějž stačí pár malých čar na vyjádření velké bolesti.

I díky skvělému překladu se tak můžete třeba jen pobavit tvrdohlavou naivitou jednoho puberťáka, nebo se nad ním taky trochu zamyslet, anebo to zkusit po něm zopakovat...

Kick-Ass: Nářez. Scénář Mark Millar, kresba John Romita jr. Překlad Darek Šmíd. Vydala Crew, Praha 2010. 196 str. 429 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 7