Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Bontonfilm

Predátoři zase na lovu

V soubojích s Vetřelci utržili docela ostudu, nebyla to zrovna nejefektivnější bitka. Takže se teď vrátili, aby to napravili. Tak, jak se sluší a patří, podle střihu nastaveného Arnoldem Schwarzeneggerem a Johnem McTiernanem.

Akce pěkně postaru
Predátoři jsou film dřevnější než vikingská loď. Je to film mimo naší dobu, biják z minulosti, který k nám zavítal a ukázal, že se pořád dá natáčet klasickým způsobem, bez klipové režie, bez teenagerských hrdinů, bez všech těch berliček, kterými se tvůrci snaží podlézat divákovi.

Dokázal, že film může být jednoduchý jako Chuckův kop s otočkou: Skupina žoldáků je vysazena na cizí planetě. Na cizí planetě nejsou sami. Něco je chce zabít. Oni se nenechají. To je všechno.

magazin.cz

Lovci kontra lovci
Postavy jsou dobře vybrané a okamžitě je vám jasné, kdo je kdo, aniž by třeba jen muselo být řečeno jejich jméno.

Máme tu k smrti odsouzeného psychopata (Walton Googins z Shieldu), neškodného doktora (Topher Grace z That 70's Show), zjizveného Mexičana (Danny Trejo... ze všeho, co kdy natočil Rodriguez), i svalnatého Rusáka (UFC bojovník Oleg Taktarov).

A i když jsou i kolem slušné triky, tak největším trikem je to, že tvůrci přesvědčili diváka, že Adrian „pohled raněného baseta“ Brody je tvrďák. A šli na to celkem dobře. Ne přes nějakou sílu svalů, ale spíš tím, že jako jediná z postav je stratég a neváhá obětovat člena týmu, aby získal potřebné informace. (Vůbec mi přijde, že základní poučení vyplývající z filmu je: „milosrdenství a soucit se zatraceně nevyplácejí“.)

magazin.cz

Mimozemští lovci a ne moc mimozemská džungle
Predátory produkoval Robert Rodriguez, takže je to opět snímek natočený za částku, kterou obvykle hollywoodští producenti nechávají jako dýško u stánku s koblihami. Tudíž nečekejte Avatara – tvůrci se zřejmě inspirovali seriálem Hvězdná brána, kde se hájek za studiem vydává za mimozemskou džungli, v každém díle jinou. Ale nevadí to.

Ani fakt, že se Predátoři poprvé objeví až někdy za polovinou filmu. Jednak to pomáhá budovat napětí a jednak, když se nakonec objeví, tak vypadají vážně skvěle. Určitě za dobu, co jsme je viděli naposledy, pořádně posilovali.

magazin.cz

Od revizorů k Predátorům
Predátory natočil Nimród Antal, který zaujal svým prvním, v Maďarsku natočeným filmem Revizoři, aby se přes celkem solidní béčkové horory (Motel smrti) a thrillery (Ozbrojení a nebezpeční) dostal až k Predátorům.

A je dobře, že se do toho pustil právě on. Kdyby to dělal Robert Rodriguez, který film produkoval, tak to bude asi spíš chaos a místo zabijáků do hlavních rolí obsadí všechny své děti. Všech padesát.

Takhle vznikl vážně střižený a přímočarý film, který sice ztrácí v polovině na chvíli tempo, ale ve finále se zase pořádně rozjede. Navíc nás staříky potěší odkazy na první díl – a to včetně variací na originální hudbu.

Konečně pokračování Predátora, za které se lovci z vesmíru nemusí stydět. Jasně, Arnold je Arnold – ale kvalitou jsou Predátoři nejen vysoko nad crossoverovými AvP, ale i nad druhým dílem. A hlavně: otvírá brány k dalšímu pokračování. Tak sem s ním!

PREDÁTOŘI, Predators, USA 2010, 107 min., Režie: Nimród Antal. Hrají: Adrian Brody, Danny Trejo, Topher Grace, Walton Goggins

Hodnocení: 7/10
V kinech od: 8. 7. 2010


Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36