Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Scott Pilgrim proti zbytku světa / foto: Bontonfilm

Scott Pilgrim útočí ve stylu počítačových her

Naši dědové vzpomínali na druhou světovou, naši otcové na dobu socialismu a my (aspoň ti z nás, kterým je už nad třicet) vzpomínáme na doby, kdy jsme hráli na automatech Donkey Konga.

A přesně pro nás je Scott Pilgrim. Příběh ze života ve stylu počítačových her.

magazin.cz


Retro jako noha
Pamětníky dostane už znělka. Staré logo Universalu a hudba zahraná v osmibytovém stylu. A už se jde na to.

Hlavní hrdina je lúzr, který bydli u svého homosexuálního kamaráda, nemá žádnou práci ani peníze... ale na druhou stranu hraje v kapele a chodí se sedmnáctiletou Číňankou, což to trochu vyvažuje. Všechno je v pohodě, dokud mu jedné noci neprosviští snem Ramona Flowers a on se jí stane posedlý. Dokonce ji i dokáže sbalit (to už v reálu, nikoliv ve snu), ovšem netuší, že to s touhle holkou nebude zase tak jednoduché.

Aby ji získal, musí totiž nejdřív porazit jejích sedm zlých bývalých nápadníků! (Což, jak zjistíte během filmu, není tak úplně přesné označení, ale pro jednoduchost se ho budeme držet.) A bitva může začít.

magazin.cz

Boss fight!
Celý film má strukturu počítačové hry, ve které jdete od jednoho souboje k druhému, přičemž každý souboj nabízí něco extra, každý souboj je originální.

Máte tu matrixovské bitky, jackiechanovské klání, boj na katany, hudební rvačku, souboj superhrdinů i lesbiček... prostě parádní holomajzna. A s každým soubojem si režisér Edgar Wright neskutečně vyhrál. Nejde jen o komiksovou stylizaci (včetně ve vzduchu bublajících citoslovcí), ale i o to, že každá bitka (a každá scéna) má nějaký zajímavý vizuální nápad, nějakou vychytávku... ale přitom film není jen sled „cool“ scén, ale působí pevně a sevřeně.

Režisér Edgar Wright (Soumrak mrtvých, Jednotka příliš rychlého nasazení) je s každým filmem jistější a lepší. Tady už dotáhl své zkratkovité vyprávění do dokonalosti a během jedné slovní výměny uplyne klidně i několik dnů. Má úžasný cit pro vypointování vtipu, ale nedělají mu problémy ani akční řežby. Scott Pilgrim je vizuální žranice, u které na první shlédnutí ani nemáte čas zachytit všechny nápady a fórky.

Režie a nápady jsou na filmu to nejdůležitější a herci to už jen sympaticky doplňují... i když je fakt, že Michael Cera působí možná až moc jako velký zkrachovalec a člověk těžko věří, že by sbalil jednu holku, natož hned dvě... a ještě tak hezké.

magazin.cz

Láska je boj
Pod těmi všemi efektními bitkami se ale neskrývá boj o záchranu světa, ale inteligentní romantický příběh, který není ani tak o váhání mezi dvěma holkami (z nichž ani jedna není „ta špatná“), ale o rozchodech, o minulosti, kterou se sebou táhneme, a o tom, jak si občas navzájem ubližujeme.

Kdyby byl komiks Bryana Lee O´Malleyho (podle kterého byl film natočený... a pokud si koupíte první díl, který u nás vyšel, tak zjistíte, že jde o velmi přesnou adaptaci) jenom o tohle, tak nad ním asi zajásá pár intelektuálů a nezávisláků a jinak zůstane nepovšimnutý.

Ale tím, že autor celý ten příběh vypráví s nadhledem, prostřednictvím logiky počítačových her, se odlišil od šedého davu a stvořil hit. Alespoň komiksový.

Film se bohužel zrovna moc nechytl, což je v tomhle případě škoda, protože se jedná o jeden z nejlepších bijáků tohohle roku a vedle Kick-Ass jednu z nejlepších komiksových adaptací. Nenechte si to ujít. Ostatně, kolikrát uvidíte romantickou komedii pojednanou jako Mortal Kombat?

SCOTT PILGRIM PROTI ZBYTKU SVĚTA, Scott Pilgrim vs. The World, USA: 2010, 115 min., Režie: Edgar Wright. Hrají: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Ellen Wong, Kieran Culkin, Anna Kendrick

Hodnocení: 9/10
V kinech od 14. října 2010

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4