Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ve Vizovicích se již podesáté sešli příznivci tvrdé hudby

Na čtyři dny od 12. do 15. července ožilo moravské městečko Vizovice, když se zde konal jubilejní desátý ročník hudebního festivalu Masters Of Rock. Letos se této akce zúčastnilo 25 tisíc lidí.

Desátý ročník festivalu Masters Of Rock byl jistě nezapomenutelným zážitkem pro všechny návštěvníky. Ti tu zažili nejen skvělou a neopakovatelnou festivalovou atmosféru, ale byli i svědky několika novinek a dalších překvapení. Každý návštěvník Masters Of Rock dostal jako dárek tradiční CD, na kterém jsou hudební ukázky některých kapel, které na festivale vystupovaly. Na akci si také mohli nechat lidé změřit hladinu alkoholu, rekordy jsou zaznamenány. Časopis Spark zase připravil ve svém stánku akci s názvem Sčítání metalistů. Příznivci této hudby zde mohli vyplnit krátký dotazník, kde kromě svých osobních údajů měli uvést, který styl metalové hudby poslouchají nejraději. Zároveň si všichni ze stanu Sparku odnesli staré číslo tohoto magazínu za pouhých 30 korun. Ze všech formulářů, kterých bylo na konci festivalu přes čtyři tisíce, byl vylosován šťastlivec z Moravské Třebové, který si odnesl 10 000 korun.

 

magazin.cz


    
Festival Masters Of Rock byl tento rok i šetrný k životnímu prostředí. Nápoje v celém areálu se neprodávaly v jednorázových plastových kelímcích, ale byly vyrobeny z pevnějšího materiálu a sloužily tak k více použití. Tyto kelímky byly vratné a měly ouško, kterým se daly připevnit třeba za opasek. V areálu likérky Rudolfa Jelínka tak neleželo na zemi velké množství plastových kelímků a festival tak byl hned čistší než v předešlých letech.

 

Akci Masters Of Rock zahájila ve čtvrtek 12. července ve dvě hodiny odpoledne česká kapela Legendy se vrací. Hned po koncertě této skupiny se staly všichni návštěvníci festivalu svědky velmi neobvyklé události. Přímo na hlavní Ronnie James Dio Stage si řekli své ANO Vladan a Lenka. Tato zamilovaná dvojice se rozhodla pro svatbu právě na festivalu Masters Of Rock, ke se před několika lety seznámila. Novomanželům popřáli všichni rockeři hodně štěstí potleskem.

 

magazin.cz

 

Čtvrteční večer patřil kapelám Within Temptation a Bloodbound. Hodinu před půlnocí předvedla skvělý výkon nizozemská kapela Within Temptation, která představila své nové album s názvem „The Unforgiving“. Kapela se při práci na tomto CD inspirovala dílem amerického spisovatele Stephena O‘ Connella. Zpěvačka Sharon den Adel svým hlasem okouzlila celé publikum a zároveň oslavila své narozeniny. Pořadatelé Masters Of Rock jí na závěr koncertu dali krásnou kytici, kterou Sharon hodila svým fanouškům, podobně jako nevěsta ve stejný den odpoledne.

 

První festivalový den zakončila švédská heavy metalová partička Bloodbound. Tato kapela v současné době nahrává novou desku, na které nebude chybět píseň „Metalheads Unite“. Tuto skladbu věnuje skupina svým českým fanouškům a zazněla i na festivalu Masters Of Rock. Příznivci kapely poděkovali potleskem.

 

Pátečními hudebními hvězdami byly kapely Edguy a Pain. Němečtí Edguy v čele se zpěvákem Tobiášem Sametem představili českému publiku nové album s názvem „Age Of The Joker“, která obsahuje melodické skladby. Na Masters Of Rock zazněly ale i starší songy od Edguy – nechyběla tak oblíbená píseň „Lavatory Love Machine“, „Tears Of The Mandrake“ nebo „King Of Fools“, kterou si s Tobim zpívala většina lidí pod pódiem.

 

magazin.cz

 

Pátek zakončila švédská skupina Pain se svým všestranně nadaným hudebníkem Peterem Tägtgrenem. Už jeho jméno slibovalo skvělý hudební výkon – vždyť Peter Tägtgren patří k nejvýznamnějším a nejuznávanějším hudebníkům a producentům Švédska. Jako producenta si ho velmi váží i další metalové kapely jako Children Of Bodom, Dimmu Borgir nebo Sabaton. Kapela Pain vystoupila na Masters Of Rock poprvé a natočila zde koncernové DVD.

 

Skvělou festivalovou atmosféru pátečního dne narušila bohužel tragická událost, kdy zemřel šestadvacetiletý muž z malé obce na Frýdeckomístecku. Podle místní policie šel muž spát opilý a už se neprobudil, pravděpodobně zemřel na zástavu srdce. Rodiče tohoto mladého muže tak bohužel přišli o dva syny během dvou dnů – toho druhého den před tragédií srazil vlak. Na festivalu byl mladík vůbec první obětí. V roce 2009 srazil vlak mladou ženu. Ta naštěstí přežila, lékaři jí ale museli amputovat nohu. O rok později zase z areálu odvezla sanitka z areálu muže s popáleninami třetího stupně, kterého zasáhl proud z elektrického vedení, když se ho dotkl kovovou tyčí s vlajkou.

 

V sobotu vystoupila česká kapela Arakain, která si jako hosta přivedla Lucii Bílou. Zazněly starší i nové songy a Lucie Bílá se na pódiu proměnila v metalovou princeznu.

 

 

Hned po Arakainech přišla na Ronnie James Dio Stage řecká metalová kapela Firewind s výborným kytaristou Gusem G., který hrál i se samotným Ozzy Osbournem. Kromě starších melodických písní zahrála kapela i kousky z nové desky „Few Against Many“.

 

magazin.cz

 

Nejvíce příznivců měly finské kapely, kterým patřil celý sobotní večer. Hudba finských Korpiklaanů vytvořila pohodovou atmosféru celého večera. Hned po tomto folk metalu přišla na scénu skupina Stratovarius, která patří mezi metalovou klasiku. Nejvíce fanoušků však měla kapela Nightwish, která vystupovala na Masters Of Rock už před třemi lety. Tenkrát ovšem moc úspěchů skupina nesklidila, zpěvačka Anette Olzon zkrátka nepředvedla dobrý výkon. Tento rok byl sice její zpěv lepší, ovšem písně psané pro bývalou zpěvačku Tarju opět nezvládla.

 

magazin.cz

 

Poslední festivalový den se nejprve předvedly české kapely jako Salamandra, Škvor nebo Doga. Zahraniční hvězdy měly příznivců víc než ty české. Nejoblíbenější kapely návštěvníků festivalu byly Gotthard, Arch Enemy a Sabaton. Legendární hard rocková skupina Gotthard se pomalu vzpamatovává z tragického úmrtí zpěváka Steva Lee, i přesto ale na Masters Of Rock předvedla skvělý výkon. Nový zpěvák Nic Leader publikum zaujal.

 

Po hard rockové legendě následovala švédská death metalová kapela Arch Enemy se zpěvačkou Angelou Gossow. Její zpěv výborně doplňoval zvuk kytar bratrů Amottů. Na Ronnie James Dio Stage tak Arch Enemy přinesli nálož pořádného metalu.

 

magazin.cz

 

Závěr celého festivalu patřil švédské kapele Sabaton, kterou tak fanoušci mohli spatřit ve zcela novém složení. Kapela hrála své songy o druhé světové válce a zazněly i nové písně z alba „Carolus Rex“. Zpěvák Joakim Brodén, který má český původ, opět bavil publikum svými vtípky a předvedl, jak umí dobře česky. Jeho již legendární větu „Ještě jedno pivo!“ křičeli všichni fanoušci. Sabaton také věnovali jednu svou píseň českému publiku. Skladba se jmenuje „Far From The Fame“ a vypráví příběh československého vojáka Karla Janouška, který patřil k pilotům RAF a po válce byl politickým vězněm. Sabaton tak udělali za celým festivalem pěknou tečku.

 

magazin.cz


magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!