Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Featureflash / Shutterstock.com

Co jste netušili o filmových Oscarech

V neděli 24. února vyhlásí Americká filmová akademie filmové Oscary.

Kdo dostal Oscara až po smrti?

Někdy se stane, že se vítěz zlaté sošky svého triumfu nedočká. Smůlu měli hned dva herci – Peter Finch v roce 1976, který zemřel na infarkt a Oscara za nejlepší herecký výkon ve filmu Network za něj převzala manželka Eletha. Druhým smolařem, jenž dostal ocenění „ex post“, se stal Heath Ledger. Osmadvacetiletý blonďák se měsíc před vyhlášení výsledků Filmové akademie předávkoval prášky. Oscar za vedlejší roli Jockera ve filmu Temný rytíř tak nakonec putoval do rukou jeho nešťastné rodiny. Zvláštností je, že oba obdarovaní nebožtíci byli Australané.

magazin.cz

 

Který neherec získal nejvíce „zlatých sošek“?

Přestože s herectvím neměl nic společného, malíř Walt Disney byl na předávání Oscarů jako doma. Jeho jméno se objevilo v nominacích celkem 59×. Prestižní sošku „zlatého naháče“ si odnesl ale jen ve 26 případech. V letech 1942–1963 ovšem vyhrál každý rok jednu sošku. To byly ale žně!

magazin.cz

 

Kdo na Oscarech „ostrouhal“?

Je to tak – někdy to vypadá nadějně, ale pak se Štěstěna otočí zády a všechno se zvrtne opačným směrem. O tom by mohly vyprávět herečky, které byly na Oscara nominované, ale ve finále odešly s prázdnou. Takovou „potupu“ si například užila Glenn Close (a to hned pětkrát) nebo Deborah Kerr (dokonce šestkrát). Největším smolařem se však stal herec Peter O’Toole, jehož jméno se na nominační listině ocitlo osmkrát. Nakonec se modrooký herec dočkal v roce 2003, když mu byl (konečně) přiklepnut Oscar za celoživotní dílo.

magazin.cz

 

Která celebrita je největší „kecka“?

Při přebírání zlaté sošky se mnohým zatají dech, ale někdy i zatemní mozek. Výsledek: novopečení držitelé Oscarů tak stěží dodrží 45vteřinový limit na děkovnou řeč. Nejdelší „díkuvzdání“ měla prý herečka Greer Garson, která si užila svých sedm minut slávy (a druhého Oscara už nikdy nevyhrála). Nejvíce strohý byl projev Alfreda Hitchcocka, jenž do mikrofonu zahučel „díky“ a zmizel v hledišti. A nejvíce děkujícím umělcem byla herečka Gwyneth Paltrow, která měla na slově „děkuji“ doslova několikaminutový zásek a řekla ho ve svém proslovu celkem 23×.

magazin.cz

 

Největší Oscarová loupež…

Víte, kolik váží soška Oscara? Něco přes tři kila a měří asi 34 centimetrů. Získat takový skvost bez herecké průpravy je ale v podstatě docela snadné. Stačí mít „dobrý nápad“ jako pracovníci dopravní společnosti Roadway Express, která se v roce 2000 zavázala, že převeze sošky na místo určení. Nakonec ale k tomu nedošlo a deset beden s filmovým vyznamenáním zmizelo beze stopy. Za tímto záhadným zmizením stála trojka kumpánů – Anthony Hart, Lawrence Landet a John Harris. Výtečníci chtěli ukradené suvenýry prodat na černém trhu, jenže to se jim nepodařilo. Na „čórku“ totiž přišel nevlastní bratr Johna Harrise, jistý Willy Fulgear, který našel 52 sošek v odpadkovém koši a odevzdal na policii. Zneuctěná dopravní společnost mu za tuto „občanskou povinnost“ věnovala nálezné ve výši 55 000 dolarů (něco přes milion korun). Ze zásilky 55 kusů však 3 chyběly. Jeden se našel o tři roky později při drogové razii v Miami. Další dva jsou ovšem stále nezvěstní.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!