Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Umění odpouštět

Odpustit je někdy velmi těžké. Mnohdy zkrátka nestačí pouhé kouzelné slůvko „promiň“, aby se na vše zapomnělo, aby vše špatné bylo smazáno. S odpouštěním to není zdaleka tak jednoduché.

Zkuste v sobě však zbytečně nedržet zášť. Naučte se odpouštět a nebudete toho litovat. Pokud ovládnete umění odpouštět, hned se vám uleví a váš život bude jistě šťastnější a o něco lepší.

magazin.cz

 

Každodenní život nás přivede do situace, kdy nás někdo naštve, zklame nebo nám dokonce ublíží, a to ať fyzicky, nebo psychicky. Důvodů je hned několik. Stačí, aby někdo nedodržel slib nebo vás třeba podvedl. Řadu věcí dokáže vyřešit a spravit upřímná omluva. V případě vážnějších záležitostí však slova nestačí. To třeba, když vám něco opravdu vážně změní nebo zkomplikuje život. Pak máte dvě možnosti, jak zareagovat. Můžete v sobě dusit pocit křivdy a trápit se černými myšlenkami. Druhou a lepší variantou je postavit se situaci čelem. Získejte si časový odstup a nenechte se ovládnout emocemi. Vše chce jenom čas a brzy si uvědomíte, že pokud odpustíte, bude to nejlepším řešením pro obě strany.

 

magazin.cz

 

Není zrovna nejlepším řešením v sobě potlačovat zklamání, křivdu či smutek. Tak byste totiž sami sobě zbytečně ubližovali. Dost možná budete i trpět mnohem více než ten, kdo vám vlastně ublížil. Zpočátku tedy dejte volný průběh emocím. Neduste v sobě to, jak se cítíte. Nesmí vás paralyzovat pocit zdánlivé bezmoci. Nenechte ze sebe ani udělat oběť.

Co se vlastně stane, když někomu odpustíte? Dalo by se to nazvat malým zázrakem, kdy uzdravíte svou duši. Rázem se uvolníte, a zmizí tak vnitřní napětí, které může mít na svědomí řadu zdravotních obtíží, jako jsou třeba bolesti hlavy, zad nebo břicha a podobné nepříjemnosti.

magazin.cz

 

Po nějakém čase, kdy vás začne pomalu opouštět smutek a zklamání, celou situaci bez emocí rozeberte. Dodejte si odvahu a podívejte se viníkovi do očí. Zároveň přijměte jeho omluvu a najděte v sobě sílu k tomu, abyste mu odpustili. To ovšem neznamená, že souhlasíte s jeho nevhodným chováním. Jedná se o krůček k vašemu usmíření.

 

Pokud někdo otevřeně přizná svou vinu, stálo ho to velké úsilí. Svým způsobem je to umění. Oceňte proto tuto snahu viníka. Vyhněte se zbytečným výčitkám. K problému a celé nepříjemné situaci se nevracejte, pokud to není nezbytně nutné. Ublížili byste tak oběma stranám.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!