Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Mnoholáska... Když randí tři a více

Milujete dva nebo více lidí a nevíte kterého? Žádný problém, choďte spolu všichni!

Petr žije s přítelkyní Joannnou. Ale také má milence Toma, který žije s Lucy, který také chodí s Petrem. A Joanna chodí se všemi třemi. Stíháte to?

Tento způsob života se nazývá polyamory. Slovo "polyamory" pochází z USA (poly = mnoho nebo několik, amor = láska), takže volně se to dá přeložit jako mnoholáska. Tedy přesný opak monogamie, která nám je po tisíciletí vtloukána do hlavy.

Někteří lidé si zkrátka uvědomili, že jeden člověk může mít rád současně i několik lidí najednou a není to nic nepřirozeného ani zkaženého. Nejde tu ale jen o sex, tak přízemní jako swingers party to zase není, jde o společný způsob života nebo jen společné randění či dovolenkování. Jde o citovou investici stejně jako u vztahu s jedním člověkem.

Funguje to!
Petr (36) potkal Toma (40) a Lucy (47), kteří v té době už spolu pár let žili, asi před jedenácti lety. “My tři jsme spolu chodili asi do roku 2002, kdy jsme potkali Joannu, která se k nám připojila.”

Petr a Joanna (26) spolu žijí v bytě, který je naproti domu, jenž zase patří Tomovi a Lucy. Jak dospěli k rozhodnutí, kdo s kým bude žít?  “Už to tímto způsobem skvěle fungovalo, “ říká Petr. “Tom a Lucy spolu žili vždy a mě zase vyhovuje soužití s Jo. Často přemýšlím o tom, jak si sousedé vysvětlují, že pořád přebíháme sem a tam, nosíme jídlo a tak.”

Petr se diví, proč lidé nežijí častěji stejným způsobem jako oni. “V seriálu Lost lidé stále řešili, zda si Kate vybere Jacka nebo Sawyera. Ale proč by se měla rozhodovat? Proč by si nemohli uspořádat život jako my? Myslím, že nejsme jediní, kdo takto žije, ale číslo nedokážu odhadnout.”

Minulý rok, když slavili v jedné londýnské hospodě polykomunitní život, se k nim přidalo dalších 200 lidí. V Bristonu prý žije polyamory komunita o velikosti dvou tisíc lidí. A nyní díky herečce Tildě Swinton, která žije v nekonvenčním  partnerství, se na ně opět více zaměřila média. Vedle ní a jejího dlouholetého partnera, režiséra Johna Byrnea, se náhle objevil devětadvacetiletý Sandro Kopp, který s nimi také žije.

"Pro polykomunitu bylo velice příjemné vidět, že takto nonkonformě žije i někdo tak slavný jako Tilda,” říká Petr. “Někdy se cítíme jako neviditelní.”

Zamilovala se do zadaného
Petr si také myslí, že polyamory může pomoci lidem, kteří se zamilovali do někoho zadaného. Dívka s přezdívkou Minx zažila skutečně divoký vstup do nového způsobu života: “Zamilovala jsem se do kluka, který byl poly a tak jsem se musela rozhodnout, zda adoptuji tento životní styl, o kterém jsem si ostatně myslela, že je úžasný. Začala jsem s ním randit. Prostě jsem se na to vrhla, samozřejmě jsem ze začátku udělala spoustu chyb, ale nebyla jsem v tom sama. Chyboval i on a jeho žena.”

Petr říká, že plánování je motorem polykomunity. “Je důležité trávit čas vedle někoho z komunity. Ne kvůli sexu, ale třeba jen kvůli pokecu. Všichni používáme internetový kalendář, takže vidíme, kdo má zrovna čas. A když má Joanna rande s někým jiným, hraji hry nebo koukám na televizi. Uvážíme-li, kolik lidí soupeří o to, aby získali jednoho milence... Hm, nakonec všichni skončíme u mnoholásky.”

Dokázali byste chodit s více lidmi najednou?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 182