Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Blond / foto: shutterstock

Nechce sex. Co je za tím?

Nemáte chuť na sex, ale nad čím přemýšlí partner? Je špatný milenec? Může za to práce? Nemůžete se přemoci, když přece sex ke vztahu patří? Máte toho nad hlavu a sex je pro vás to poslední, on ale pomalu nemyslí na nic jiného.

Dokonalý pár – ale bez sexu

Navenek působíte jako šťastný a spokojený pár, rozumíte si, vycházíte spolu a nemáte žádné zásadní konflikty.

 

Až poslední dobou se vaše rozhovory točí až příliš často kolem sexu, žádný totiž nemáte. Vy býváte po příchodu z práce tak unavená, že jste ráda, když zvládnete doma uklidit, nachystat večeři, uložit děti a připravit si podklady do práce. K něžnostem svého přítele nebo manžela tak jste často velmi netečná.

 
Nová mantra – nemám čas

V dnešní hektické době, kdy jsou povinnosti v zaměstnání a péče o děti to hlavní, co vyplňuje náš každodenní život, má problémy se sexem kvůli stresu celá řada párů.

 

Jste-li celý den v napětí a jen přemýšlíte, co máte kdy udělat, bude pro vás obtížné se večer uvolnit a stát se náhle z pracující matky sexuální dračicí. Malé děti nás navíc zaměstnávají i v noci, takže jsme často nevyspalé a jediná myšlenka v souvislosti s postelí je tak spánek.

 
Odpovědí je stres

Stres. Představuje jednu z nejčastějších odpovědí na otázky, proč se žena nechce milovat. Během dne plní nejrůznější úkoly, které jí nedovolují myslet tolik na sebe a své potřeby. Žena přestává vnímat své tělo a touha po sexu mizí.

 

Pokud je žena zároveň matkou malého dítěte, které i neustále potřebuje, řídí se její život především potřebami dítěte. Fyzické potřeby její a jejího partnera se tak odsouvají do pozadí.

 

Super manažerka, matka, manželka, přítelkyně, dcera – co ještě?

Ženy plní celou řadu rolí, chtějí být dokonalými matkami, dokonale zvládat kariéru a pracovní povinnosti, hospodyněmi, manželkami, milenkami i dcerami.

 

Touha po perfekcionismu ale ke spokojenému životu nevede, pod tlakem povinností se žena nedokáže uvolnit a její partner marně čeká na intimní sblížení. Muži na stres nereagují zdaleka tak často jako ženy nechutí k sexu, často proto nechápou, co je vlastně špatně.

 
Žena vnímá sex jinýma očima

Ženský přístup k sexualitě je poněkud odlišný než mužský. Žena potřebuje k touze po sexu mnohem více než její mužský protějšek cítit psychickou pohodu. A proto muži, jejichž partnerky nemají zájem o sex, marně studují tantrické polohy, marně se snaží vypátrat nového milence, na kterého žárlí, marně vyhrožují, že si oni sami najdou náhradu, když si manželčin nezájem nedokáží vysvětlit... Žena, která je pod tlakem svých povinností, potřebuje především porozumění a relaxaci.

 
Místo kámasútry raději vařečku do ruky

Jak obnovit svůj sexuální život v období, kdy jej žena odmítá kvůli tomu, že má příliš mnoho práce a úkolů? Partner by především měl projevit dostatek empatie vůči své zaneprázdněné a unavené polovičce.

 

Začít může například tím, že se o víkendu ujme úklidu a pro změnu nachystá večeři on. Vyjde své partnerce vstříc a nabídne jí, že vezme některé její povinnosti na sebe. Nebo zajistí nákupy, které měla na starosti jeho žena, vezme děti na výlet, aby si doma odpočinula.

 
A zase nic?

Někteří muži se naivně domnívají, že se výsledek dostaví hned. Jeden večer si obléknou kuchařskou zástěru, připraví večeři a koupí ženě květinu a očekávají, že jejich partnerka náhle pookřeje a „vše bude jako dřív“.

 

Jejich snaha je pak zdrojem velkých nedorozumění, pociťují nevděk partnerky, když se tolik snažili a výsledek se nedostavil. Žena by na druhou stranu měla vyjádřit, jak si partnerovy snahy váží a sama navrhnout, jakým způsobem by si mohli rozdělit některé úkoly.

 
Zvládnu vše sama, on ať sedí u bedny

Dělit se s mužem o povinnosti týkající se domácnosti nebo dětí? Mnoho žen žije v ještě hluboce zakořeněných představách, že přece nemohou jako schopné aktivní manželky a partnerky požádat muže, aby doma uklízel nebo psal s dětmi úkoly. Dávají najevo, že by to jejich muž ani nezvládl, že by to nakonec stejně musely udělat samy a raději vyčerpané a unavené vytvářejí pohodu svému muži, který zajišťuje jen typicky „mužské“ záležitosti.

 

Zkuste jako žena zapomenout na poučky ženských magazínů o praktické ženě a nebojte se promluvit si s partnerem o situaci, kterou právě řešíte.

 
Jako dříve

Změna prospívá sexuálnímu životu zdaleka nejvíce, podaří-li se vám jako páru krizi, která přišla s náporem stresu doma i v zaměstnání, vyřešit, přemýšlejte nad tím, jak vypadnout ze stereotypu.

 

Dohodněte se například čas od času s rodinou nebo kamarádkou, že vám pohlídá dítě a podnikněte něco sami jako dříve, když jste ještě neměli žádné závazky. Zkuste si jeden víkend nebrat práci domů a vyjet si na výlet.

 

Bude vás potom sice čekat více práce, ale nebudete již ztrácet energii konflikty s partnerem, který vystresovanou ženu nechtěl.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 418