Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jaké je to chodit a milovat se s Řekem?

Řecko patří v současné době k Čechy nejvíce navštěvovaným zemím. Vzhledem k nevalné pověsti řeckých žen se Řekové vždy velmi zajímají o cizinky, samozřejmě i o půvabné Češky či Slovenky.

Řekové jsou hrdí
Řekové jsou od dob starověku typickými obchodníky, umějí vyjednávat, milují společnost a rádi se baví. Jsou dokonalými mistry improvizace a téměř nikdy se nevzdávají. Bude-li chtít nějaký Řek dobýt vaše srdce, budete překvapena, s jakým úsilím a jakou vytrvalostí tak bude činit. Řekové hrdí na svou slavnou zemi vám budou chtít ukázat všechny její krásy. Nemusí být proto výjimkou, že si v Řecku najdete přátele, se kterými vás později bude pojit několikaleté přátelství.

Rande v Athénách
Pozval vás Řek na schůzku? Pak byste měla vědět, že na schůzky, které nemají obchodní charakter, se zásadně nechodí včas, jinak by byl člověk označen jako koroido, tedy ten, kdo ztratil své furiantství a osobní hrdost. Čekat sám na příchod přátel je ostuda, a tak se dokonce kolem míst schůzek odehrává určitý zajímavý rituál: první návštěvníci krouží kolem místa srazu tak dlouho, až někdo z nich ztratí nervy a přijde první.

Řekové a ženy
Pohled Řeků na ženy a rodinný život bývá stále poměrně tradiční. Většina řeckých žen nepracuje, starají se především o domácnost. Manželovi se žena zavděčí nejvíce tím, že mu porodí syna. S narozením dcery totiž jdou ruku v ruce starosti o její věno, protože bez něj by totiž těžko sháněla ženicha. Nejčastěji se rodiče snaží sehnat dceři byt, který je v případě rozvodu její jedinou jistotou. Jinak ženy tráví většinu svého času čekáním na muže. V některých oblastech je emancipace pojem téměř neznámý a Řekové ji nemají příliš v oblibě.

Dobrá společnost, kvalitní jídlo i sex
Řečtí muži jsou žoviální, komunikativní, spontánní, hluční, mají velký smysl pro rodinu, ale i pro sex. Rádi poškádlí své chuťové buňky, rádi vysedávají v tavernách či barech, pochopitelně v klidu, jak jinak v horkém Řecku. Ženy se starají o rodinu, rády si povídají a uchovávají tradice, kde muž je hlavou rodiny. I Řekyně jsou spontánní a hlučné, takže někdy nevíte, zda se hádají nebo povídají.

Žárlivé scény nejsou výjimkou
Řekové jsou velmi žárliví, někdy až přehnaně. Často se vám může tedy stát, že se stanete svědky žárlivé scény v restauraci nebo baru. Žárlivost patří téměř ke koloritu partnerských vztahů. Ženy se snaží mužům vyrovnat, někdy se odehraje žárlivá scéna, přestože jde jen o maličkost, která poslouží jednomu z partnerů jako záminka. Druhý den ale už Řek nemusí o ničem vědět a důvod scény je zapomenut.

I moderní Řekové inklinují k tradicím
Ovšem v případě vážnějších náklonností bývají Řekové nesmiřitelní, nevěru netolerují a své ženy si hlídají jako oko v hlavě. Zpočátku se to ženám líbí, od řeckých mužů se jim dostává tolik náklonnosti, jaké nejsou chladní středoevropané snad ani schopni. Později se ale emancipované Evropanky mohou cítit omezovány svým řeckým přítelem, po svatbě je jejich pozice již jednoznačná. I moderně smýšlející Řekové inklinují k tradičnímu pojetí rodiny a vztahů.

Nemám zájem
Nadbíhá vám Řek, o kterého ale ani v nejmenším nestojíte? Tak potom opatrně na některá gesta nesouhlasu. Námi často používaná gesta mohou být totiž v řeckém pojetí poněkud méně srozumitelná. Někdy jakoby Řekové svojí mluvou těla naznačovali pravý opak než my. Souhlas se totiž vyjadřuje otáčením hlavy zprava doleva a zpět, jako u nás při nesouhlasu, jen trochu pomaleji. Nesouhlas se projevuje jedním kývnutím hlavy zdola nahoru, které je podobné našemu souhlasu. My však začínáme pohyb shora a často jej opakujeme. Je to jeden z nejdůležitějších odlišných projevů mimoslovní komunikace, o kterém je dobré vědět, než začnete odhánět otravné ctitele.

Ouzo, retsina a metaxa
Řekové stejně jako jiné jižní národy kladou důraz na pro nás poněkud pozdní večeře. Naštěstí je řecká kuchyně lehká a chutná - zelenina, skopové, drůbeží a rybí maso, různé druhy sýrů a jogurt (typicky řecký je bílý jogurt s medem a oříšky). Zatímco snídaně nemá pro Řeky téměř žádný význam, večeře je pokládána za obřad.

Mezi nejznámější řecká jídla patří suvlaki (špíz z různých druhů masa), dolmadakia (vinné listy plněné rýží a masem), musaka (zapečený nákyp většinou s mletým masem a sýrem), tzatziki (okurka s jogurtem, česnekem a kořením) a řecký salát s vynikajícím ovčím sýrem a olivovým olejem.

Tradičním národním nápojem je ouzo, silná anýzová kořalka. Řekové ji mísí s vodou, čímž nápoj získá barvu mléka. Proslulé je víno retsina, které je připravováno ve zvláštních sudech s pryskyřicí, od níž získalo zvláštní chuť. Populární je aromatické brandy Metaxa.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 132