Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Palce dolů! / foto: shutterstock

Jste v posteli rychle hotoví? Co s předčasnou ejakulací

Zvláště mladých mužů nebo mužů se zvýšenou vzrušivostí se týká problém předčasné ejakulace.

Ačkoliv se vždy nemusí jednat o problém, který by nutně narušoval sexuální život, stále bývá v našich ložnicích předčasné vyvrcholení nepříjemným ukončením sexuálních hrátek...

S jakými problémy míří muži k sexuologům nejčastěji?
Předčasná ejakulace a neschopnost erekce jsou jedněmi z nejčastějších mužských sexuálních poruch, se kterými muži navštěvují ordinace psychologů a sexuologů. V pozdějším věku se objevují u mužů také poruchy sexuální apetence, které sice nejsou dysfunkcemi v pravém slova smyslu, ale mohou mužům i jejich partnerkám značně ovlivnit kvalitu sexuálního života. Tato nižší potřeba bývá přirozeným důsledkem poklesu sexuálního zájmu souvisejícího s poklesem testosteronu ve vyšším věku. Přesto však je pro mužskou sexualitu typické, že určitá míra zájmu o sex zůstává i v pozdějším věku zachována.

Vzrušivější jsou muži s vyšší hladinou testosteronu
Především mladým mužům komplikují život problémy s kontrolou ejakulace a ejakulací předčasnou. Za předčasnou ejakulaci přitom považujeme takovou, ke které dojde dříve, než by si to partneři přáli.

Rychlá vzrušivost a s ní spojená nekontrolovaná ejakulace bývá důsledkem vysoké hladiny testosteronu. Mladé muže s vyšší hladinou testosteronu poznáte i podle dalších znaků, se kterými je spojována mužnost – bohaté ochlupení, vyvinutá muskulatura apod. Výhodu ovšem bývá, že jsou tito muži obvykle schopni styk krátce po ejakulaci opakovat.

Předčasná ejakulace nemusí vždy nutně problém
Pokud je partnerka muže přibližně stejně rychle sexuálně vzrušivá nebo ke genitálnímu spojení dojde až ve stadiu, kdy je partnerka těsně před orgasmem, stačí i velmi krátká doba k tomu, aby oba partneři dosáhli vyvrcholení.

V takovém případě v podstatě není nutné vnímat předčasnou ejakulaci jako poruchu, přestože k ejakulaci dojde velmi rychle po započetí sexuálních hrátek. Jestliže jsou oba partneři sexuálně uspokojeni a sexuální život s rychle zakončeným sexem s vyšší frekvencí styků jim vyhovuje, jsou obavy zbytečné.

Cíl: předat genetickou informaci co nejrychleji
Sexuologové a odborníci se navíc shodují na tom, že obecně mužské pokolení představuje z genetického hlediska potomky předčasných ejakulátorů. Prvořadé totiž při sexu vždy bylo předat svou genetickou informaci co nejrychleji. Jakkoliv to dnes může znít téměř humorně - ti, kterým trvalo dosažení výronu semene a oplodnění partnerky příliš dlouho, nesmírně riskovali. Mohli být během této činnosti provázené běžně sníženou pozorností a neschopností vnímat cokoliv ve svém okolí, častěji sežráni dravými zvířaty, zabiti nepřáteli anebo hrozilo, že geny nebudou předány partnerce včas..

Pomoci může i obyčejný kondom
Sklon k předčasné ejakulaci je tak u mužů častým problémem právě v souvislosti s evolučním vývojem. Proto také mnohem méně mužů navštěvuje ordinace odborníků s problémy opačného charakteru, tedy kvůli potížím s ejakulací opožděnou. Muži trpící retardovanou ejakulací, tedy opožděným orgasmem, jsou spíše staršího věku, kdy klesá obecně sexuální vzrušivost.

Jakým způsobem probíhá léčba předčasné ejakulace? V terapii se nejčastěji používají znecitlivující masti nanesené na penis před souloží, ty snižují intenzitu dráždění. V některých případech ovšem pomůže i použití kondomu, který běžně částečně snižuje míru vzrušivosti.

Sexuologové doporučují méně vzrušivé polohy
U dlouhodobých problémů jsou pak předepisovány léky jako například některé druhy psychofarmak. Vedle sexuálního vzrušení však mohou utlumovat i jiné psychické funkce pacienta. Odborník tak může doporučit právě ten nejvhodnější způsob léčby. Ne vždy však jde o léčbu podáváním psychofarmak a jiných léků.

Účinným způsobem řešícím předčasnou ejakulaci může být i nácvik, kdy sexuolog doporučí polohy nebo způsoby dráždění, při kterých oba partneři dosáhnou orgasmu, přestože se jedná o kratší soulož.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 124