Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jak si spolu rozumět, aby vám to klapalo?

Empatie je jednou z kvalit emoční inteligence, o jejímž významu se hovoří stále častěji. Považujeme ji za důležitou v profesních vztazích, klíčová je však především v těch partnerských...

Jak mít opravdu rád
Jirina Prekop, světoznámá rodinná terapeutka českého původu, autorka konceptu tzv. terapie pevným objetím, vidí cestu k obnovení narušených mezilidských vztahů právě v empatii, ve vcítění se jeden do druhého, v neustálém pěstování těchto schopností v každém z nás.

Její pojetí empatie představuje význam empatie v každodenním životě na jedné straně, na straně druhé pak bezohlednost v konkrétních situacích všedního dne. Málokdy si uvědomujeme, že ačkoliv v zaměstnání a při jednání s cizími lidmi býváme obvykle velmi vstřícní, únava a stres poznamenávají naše rodinné a partnerské vztahy.

Empatie jako jedna z kvalit emoční inteligence
Empatie úzce souvisí se schopnostmi jednat v souladu s kvalitami emoční inteligence. Definovat EQ může být velmi obtížné, existuje totiž celá řada různých teorií a definic.

Za základní však můžeme považovat například definici Petera Saloveya a J. D. Mayera z knihy Emotional Intelligence, podle níž byla emoční inteligence definována jako součást sociální inteligence, která zahrnuje schopnost sledovat vlastní i cizí pocity a emoce, rozlišovat je a využívat těchto informací ve svém myšlení a jednání.

Jak využít empatii v partnerském vztahu?
Empatie pak představuje schopnost vcítění se a označuje porozumění emocím a motivům druhého člověka.

Empatický člověk však dokáže také v případě potřeby odložit své vlastní názory, hodnoty a a především předsudky. Umí díky své intuici rozpoznat charakter situace a podle toho se zachovat.

Díky tomu se mu lépe daří pochopit, jak a proč druhý člověk jednal tak, jak jednal, jaké jsou jeho pocity, jaký má na kterou věc názor. Empatie tak může být nesmírně užitečná k poznání druhých a tedy i předcházení konfliktním a problematickým situacím.

Co získáme?
Jednání a chování, při kterém budeme uplatňovat empatii, je však třeba se postupně učit. Přestože někteří jedinci mají k rozvíjení empatického postoje větší předpoklady, jedná se schopnost, na které pracujeme cíleně celý život.

Každodenní situace a jejich zvládání, to, jak vycházíme s druhými pak představuje nejlepší cvičení našich schopností. Odměnou nám pak může být harmonický život, aniž bychom museli nutně svým blízkým věnovat méně energie kvůli stresu a únavě ze zaměstnání.

Empatický člověk nepřestává myslet na své potřeby, je ale schopen vidět druhého
Stejně tak je dobré si uvědomit, že empatie není synonymem pro altruismus, soucit ani bezbřehou důvěru ve své blízké. Žádný z nás se nedokáže neustále zabývat a soustředit na pocity druhých.

K harmonickým a vyváženým vztahů to ale není ani žádoucí. Cílem je naučit se schopnosti empatie využívat především v určitých situacích, které od nás empatické jednání vyžadují.

Volba takové situace pak záleží na každém z nás, především však půjde o situace problematičtější, pro nás nebo naše blízké důležité, kdy je třeba dojít k určitému konsensu nebo pomoci partnerovi či partnerce s obtížnou situací.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 43