Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Lidé ve spánku souloží!

Tak tomu říkáme zajímavé odhalení.

Většina lidí ve spánku nic nedělá. Nebo si aspoň myslí, že nic nedělá. Ve skutečnosti však poměrně velká část něco dělá. Buď mluví, chodí nebo dokonce myje nádobí. Ale je tu ještě jedna činnost, o které pravděpodobně nevíte, že se ve spánku provozuje. Ano, je to sex.

Běžná věc
Podle odborníků přes spánek z vědeckého ústavu v Torontu je diagnóza takzvané „sexsomnie“ poměrně běžnou věcí. Popisují ji jako poruchu, kdy má dotyčný sex ve spánku.

Tým vědců zkoumal lidi na spánkové klinice. Vzorek byl poměrně velký, šlo o zhruba 800 pacientů. Celých 8% z nich přitom sexsomnií „trpělo“.

Častěji muži než ženy
Studie také naznačila, že sexsomnie postihuje častěji muže než ženy. Zatímco ve spánku údajně souloží 11% mužů, u žen jsou to pouhá 4%.

Je však pravdou, že výzkum proběhl na spánkové klinice, kde se určité poruchy spánku předpokládají. Podle vědců tak výskyt sexsomnie v reálném životě bude o dost nižší, ale stále dostatečně významný na to, aby tuto poruchu nešlo označit za výjimečnou.

Taková sexsomnie ale může přinést celou řadu praktických problémů. Například pochybujeme, že si muž ve spánku nasadí kondom.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 57