Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Než se rozzlobíte, zkuste si popovídat / foto: sxc.hu

Agresivní partner? Jak ho můžete zvládnout

V čase seznamování míváme tradičně ony pomyslné růžové brýle, které však často odmítáme odložit i tehdy, když náš milý začne předvádět i jiné než pozitivní stránky. Jak rozpoznáme první známky agresivity?

Na počátku vztahu si ani nemusíme všimnout některých varovných signálů, někdy je ale dokonce sami odmítáme vidět.

Agresivita v partnerství dokáže zničit každý vztah, někteří jedinci jsou skutečně zvýšeně agresivní a mají tendenci uplatňovat ve vztazích pravidla typu „právo silnějšího vítězí“. Samozřejmě, že častěji mají sklon k agresivitě mužské protějšky, nevyhýbá se ale ani ženám.

Co dělá testosteron
U mužů však přirozeně souvisí se zvýšenou hladinou testosteronu, na tom není nic mimořádného – ovšem problematická situace nastane, je-li partner zvýšeně agresivní a chová-li se agresivně i v běžných situacích.

Není třeba připomínat, že agresivita u mužů bývá spojena s násilím, křikem, vztekem a uplatňováním zákazů nebo příkazů. Jakmile se setkáte s něčím podobným poprvé, je velmi důležité, jak se zachováte...

Nedejte se
Právě vaše reakce na první projevy partnerova neadekvátního chování budou zcela určující pro projevy další, stejně jako pro vývoj vztahu jako takového.

Rozhodné „ne“ je totiž třeba říci již při prvních projevech agresivity, jakmile partner zajde příliš daleko a vy budete chování tolerovat nebo omlouvat, nikdy na sobě nezačne pracovat nebo nevyhledá lékaře.

Někteří jedinci totiž skutečně nejsou zvyklí se svým problematickým chováním začít něco dělat. Pokud jim okolí nedá jednoznačně najevo své mínění, nemají k tomu ani důvod.

Omluva nic neznamená
Všímejte si prvních projevů hned od počátku. Jak se váš partner chová, pokud se nemůžete dohodnout? Zvyšuje okamžitě hlas, dělá cholerické scény, trestá vás urážkami a výpady? Vyhrožuje, že vás uhodí?

Zpočátku nemusí být jeho chování vůbec namířeno proti vám a přesto si již můžete všimnout, jakým způsobem je zvyklý jednat. Jak se chová na silnici? Co dělá, když jej někdo naštve? Má potřebu si vylívat zlost na jiných věcech?

Nenechte se mást, jestliže za vámi druhý den přijde s dárkem nebo kyticí a omluvou. Pro osoby s poruchami chování bývá typické, že se nedokáží kontrolovat a následně trpí výčitkami svědomí.

Období střídání útoků a relativního klidu neznamená, že si partner uvědomil své chyby a má v úmyslu se zlepšit. Ani sliby a omluvy neznamenají nic, jestliže parter své chování zopakuje.

Věčný kolotoč
Pro partnerské vztahy s agresivními partnery bývá typické období střídajících se period. Příjemný vztah střídá vzrůstající napětí, konflikt a usmiřování, po čase se vše vrátí zase zpět na začátek. Celý cyklus se pak opakuje.

Na počátku vztahu několikrát do roka, později ale například i několikrát během dne. Proč se ve většině případů ten druhý partner není schopen bránit, ačkoliv ví, že nic nezpůsobil? Proč se nebrání, přestože je chování druhého naprosto nepřiměřené situaci?

S nápravou začněte hned
To, co na počátku ještě lze změnit, všimneme-li si partnerových projevů, se časem totiž jen velmi obtížně mění. Z cyklů střídajících agresivní scény a cholerické záchvaty s obdobím, kdy se zdá, že vše bude zase v pořádku, se stává totiž určitý partnerský stereotyp.

Přestože vám vadí, nic radikálního jste nepodnikli, a tak se pomalu dostáváte do začarovaného kruhu. Proto je tak důležité odhalit agresivitu na počátku a ihned zvážit, zda takový vztah chcete, nebo zda je partner schopen své chování zlepšit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20