Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sestřička / foto: shutterstock

Pár dobrých důvodů, proč hodně a často sexovat

Sex představuje téma, u kterého s oblibou srovnáváme. Ať již se jedná o frekvenci sexuálních aktivit, sexuální partnery a jejich počet nebo sexuální praktiky.

Četnost sexuální aktivity a vztah k sexualitě představuje samozřejmě zcela individuální záležitost. Zatímco někomu přináší sex takové potěšení, že se jej nedokáže vzdát za žádnou cenu, jiný dává přednost sexu jen občas, existují však i lidé, kteří se sexu jsou schopni vzdát.

Podle sexuologů i psychologů jsou všechny varianty možné a je třeba je posuzovat v tom kterém případě. Nelze však také opomíjet, že nám pravidelný a radostný sexuální život může přinášet řadu pozitiv...

Sexualita souvisí s psychikou
Jakkoli si možná nebudeme chtít tuto skutečnost otevřeně přiznat, kvalitní a harmonický sexuální život přináší uspokojení nejen našemu tělu, ale i duši. O tom, že sexualita neslouží výlučně jen k rozmnožování, ale má i řadu jiných funkcí, odborníci již nepochybují. Otázkou zatím je, v jakých oblastech se pozitivní účinky sexu projevují.

Je jich více, než jsme si mysleli. Účinky sexu na naše psychické zdraví a mentální svěžest patří k těm nejpozitivnějším.

magazin.cz

Sex versus deprese
Ve prospěch sexu hovoří například výzkumy týkající se zdravotního stavu osob, které dlouhodobě sexuálně abstinovaly. Velké počty depresí a lékařských diagnóz stanovících úzkost, paranoiu a dlouhodobé frustrace vyplývají právě z dlouhé abstinence.

Prospěšné jsou účinky terapií, při kterých je doporučováno věnovat se více sexuálnímu životu při lehkých formách depresí. Hlavním důvodem je skutečnost, že při sexu se uvolňují endorfiny, které snižují stres a vyvolávají pocit euforie.

Sexem ke kráse
Sexuální život však má vliv i na zdravý vzhled. Při sexu například ženské tělo produkuje dvojnásobek estrogenů, které pomáhají udržovat vlasy lesklé a pokožku jemnější.

Zajímavým faktem je, že vysoká sexuální aktivita zvyšuje produkci feromonů – látek, které přitahují opačné pohlaví. Dá se tedy říct, že aktivním přístupem k sexuálnímu životu můžeme zvyšovat svou atraktivitu pro okolí.

magazin.cz

Při sexu spalujeme nezanedbatelné množství kalorií
Významný je i pozitivní vliv na naši celkovou fyzickou odolnost a výkonnost. Při sexu totiž spalujeme více energie. Při sexuálním styku lze spálit až 200 kalorií, což odpovídá patnáctiminutovému běhu. Navíc posilujeme svaly, pokud střídáme polohy, takže se dá říci, že jde i o příjemnou formu fitness.

Zdravý sex
Pozitivní vliv má sex také na naše zdraví. Před orgasmem vzroste hladina oxytocinu až pětkrát a při samotném orgasmu se ve velké míře uvolňují endorfiny. Tyto hormony tiší bolest, takže mohou pomoci například při mírné bolesti hlavy, artritidě či migréně. Odborníci zjistili, že sex funguje jako lék proti bolesti až desetkrát účinněji než valium. Zároveň milostným životem posilujeme imunitu.

Díky pravidelným sexuálním aktivitám snižujeme riziko nachlazení a onemocnění chřipkou. Uvádí se, že dva pohlavní styky týdně zvýší hladinu immunoglobulinu, který má vliv na posílení imunity v těle, až o třicet procent.

magazin.cz

S více orgasmy se dožíváme vyššího věku
Sex trénuje srdce, působí blahodárně především na krevní oběh a posiluje cirkulaci v mozku. Díky pozitivnímu vlivu na krevní oběh také prodlužuje věk.

Irská studie, která sledovala tisícovku mužů středního věku v období deseti let, prokázala, že pravidelný sex prodlužuje život. Muži stejného zdravotního stavu a věku mající častěji orgasmy se dožívali vyššího věku a méně často je postihla předčasná smrt. K argumentům, proč se milovat, zařadíme na závěr také prevencí rakoviny.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 13