Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Užívání aspirinu může znamenat poruchu erekce

Muži často užívají běžně dostupné léky proti bolesti a zároveň trpí sexuálními potížemi. Odborníci zjišťovali, zda spolu obojí souvisí, a díky novému výzkumu došli k závěru, že ano.

Experti zjistili, že pravidelní uživatelé aspirinu nebo ibuprofenu trpí téměř o 40 procent častěji poruchami erekce než ti, kteří tyto léky neužívají.

Podle nové studie, jejíž výsledky byly zveřejněny v odborném časopise Journal of Urology, k tomu dochází proto, že tyto a podobné léčebné prostředky blokují tvorbu hormonů ovládajících vznik erekce.

„Netvrdím, že léky proti bolesti přímo způsobují impotenci, ve hře mohou být další faktory. Především je možné, že pacienti užívají aspirin jako prevenci proti kardiovaskulárním nemocem. To znamená, že jejich cévy nejsou úplně v pořádku, což může mít zase vliv na funkci penisu,“ tvrdí vedoucí výzkumu Dr. Joseph Gleason.

Lékaři považují penis za ukazatele stavu cév, protože vlásečnice, které jsou v něm, jsou užší než jinde v organismu. A tak mohou potíže signalizovat o několik let dříve.

magazin.cz
Erekce trápí polovinu starších Američanů
Podle amerického Národního zdravotního institutu trpí poruchami erekce ve čtyřiceti letech jeden muž ze sta. V pětasedmdesáti je to však už téměř polovina.

Během nového výzkumu Gleason s kolegy analyzoval zdravotní údaje 81 000 pacientů ve věku 49 až 69 let.

Polovina z nich připustila, že léky proti bolesti užívá pravidelně (nejméně pětkrát týdně), a 64 procent těchto mužů také přiznalo, že nejsou schopni erekce.

I když vědci vzali v úvahu další faktory, jako věk, váhu, krevní tlak a stav srdce, zjistili, že riziko poruchy erekce je u mužů užívajících aspirin nebo ibuprofen o 38 procent vyšší.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9