Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zázračné potraviny z nejzdravějších kuchyní světa

Nejzdravěji se podle průzkumů lidé stravují v Japonsku, Itálii, Thajsku, Francii, Řecku, Libanonu a na Islandu. Skladba jídelníčku ovlivňuje náš zdravotní stav a také délku života.

Ne náhodou se lidé na Islandu dožívají nejvyššího věku ze všech zemí světa – muži v průměru osmdesáti let a ženy dokonce třiaosmdesáti. Pokud chcete i vy udělat něco pro své zdraví, inspirujte se právě u nejzdravějších kuchyní světa. Zázrak pokrmů většinou spočívá v jedné potravině. Co tedy zařadit do svého jídelníčku?

 

Zelený čaj

Zelenému čaji vděčí za své zdraví mnoho Japonců. Po celá staletí totiž tvoří nepostradatelnou součást japonské národní kuchyně. Zelený čaj má celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus.

Tajemství pozitivních účinků zeleného čaje na naše zdraví spočívá ve vysokém množství flavonoidů, tedy rostlinných fenolů. Konkrétně třeba flavonoid katechin má antioxidační účinky na náš organismus zhruba dvakrát vyšší než vitamin C. Lékařské studie také potvrdily, že lidé pijící zelený čaj netrpí rakovinou kůže, plic, jícnu, tlustého střeva a močového měchýře. Dále zelený čaj pomáhá snížit vysoký krevní tlak a riziko srdečních onemocnění.

magazin.cz

 

Chilli

Pálivé chilli papričky jsou zázrakem thajské kuchyně. Thajsko je známo svými ostře kořeněnými pokrmy, jejichž hlavní přísadou je právě chilli.

Vědci zjistili, že chilli papričky obsahují kapsaicin, tedy látku schopnou ničit rakovinotvorné buňky. Z výzkumů vyplývá, že chilli dokáže výrazně snížit riziko vzniku rakoviny plic a slinivky. V Thajsku, Mexiku a Indii, tedy v zemích, kde se chilli přidává takřka do každého jídla, postihne rakovina mnohem méně lidí než třeba v Evropě.

Chilli zabraňuje silným bolestem hlavy, pomáhá při nachlazení a onemocnění horních cest dýchacích. Díky vysokému obsahu vitaminu A a C a flavonoidů dokáží také chilli papričky udržet v dobrém stavu krevní cévy.

magazin.cz

 

Losos

Losos přináší zdraví obyvatelům Islandu. Losos je raby nízkokalorická s nízkým obsahem nasycených tuků. Našemu tělu dodává nezbytné omega 3 mastné kyseliny. Pokud jich chcete do těla dostat co nejvíce, konzumujte divoké lososy a ne ty chované v zajetí. Divoce žijící ryby mají v těla mnohonásobně více omega  mastných kyselin než ti chovaní v zajetí.

Pokud zařadíte lososa do jídelníčku alespoň jednou za týden, snižujete tak výrazně riziko infarktu. Neobjeví se ani migréna nebo lupénka. Pro těhotné ženy jsou důležité omega 3 mastné kyseliny, které losos obsahuje, pro správný vývoj mozku dítěte.

magazin.cz

 

Rajčata

Rajčata jsou nedílnou součástí italské kuchyně. Také proto jsou Italové zdravější než my, obyvatelé střední Evropy. Pro naše tělo jsou rajčata zázrakem. Lékaři doporučují konzumovat rajčata nebo potraviny z nich připravené alespoň dvakrát týdně. Snížíte tak riziko rakoviny prostaty až o čtyřicet procent. V roce 2004 to prokázaly studie z Harvardu.

Zázračnou látkou obsaženou v rajčatech je lykopen. Ten má na svědomí mimo jiné červenou barvu plodů, hlavně však působí jako antioxidant. Lykopen najdeme hned pod slupkou rajčat a uvolní se nejlépe během tepelného zpracování. Proto ho je nejvíce právě v kečupu, protlaku nebo omáčkách.

Podle několika odborných studií představuje lykopen výbornou prevenci vzniku rakoviny děložního čípku, prsu a plic. Konzumací rajčat můžete také předcházet srdečním chorobám. Pokud jíte rajčata minimálně dvakrát za týden, chráníte svou pokožku před poškozením ultrafialovým zářením.

magazin.cz

 

Olivový olej

Na olivový olej nedají dopustit Řekové. Na zdraví má spoustu blahodárných účinků. Někteří lékaři doporučují každý den sníst dvě polévkové lžíce olivového oleje pro udržení zdraví. Toto množství prý stačí k tomu, abyste neonemocněli některou ze srdečních chorob. Díky olivovému oleji také obyvatelé Řecka, Itálie a Španělska netrpí tak často rakovinou jako obyvatelé zbytku Evropy.

Nejzdravější je extra panenský olivový olej. Na lidský organismus má antioxidační účinky. Díky olivovému oleji se nám nepoškozují mozkové buňky a zároveň pomaleji stárnou. Podle odborných studií také olivový olej zabraňuje osteoporóze.

magazin.cz

 

Avokádo

Avokádo a hlavně pastu z něj připravenou, tzv. guacamole, přidávají do pokrmů Mexičané. A mexická kuchyně je zdravá právě díky avokádu. Avokádo je plné nenasycených mastných kyselin, karotenů, mědi, draslíku a vitaminů E, C, B6 a B1. Toto ovoce dokáže snížit hladinu cholesterolu a inzulinu. Díky avokádu nebudete mít problémy se zrakem a muži s prostatou. Lékaři doporučují konzumaci avokáda svým pacientům, kteří prodělali žloutenku. Avokádo také díky vysokému obsahu draslíku udržuje v normě krevní tlak.

 

magazin.cz

 

Česnek

Česnek se objevuje ve všech světových kuchyní, nejčastěji však v libanonské. Česnek pomáhá snad při všech zdravotních potížích. Prokazatelně snižuje krevní tlak, a je tak prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob. Pravidelná konzumace česneku pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Česnek je také přírodní antibiotikum. Díky obsahu antibakteriálních látek pomáhá tělu bojovat s infekcí či zánětem.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!