Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Umíte se chovat ve společnosti?

Ať už chceme nebo ne, čas od času se všichni dopustíme nějakého společenského přestupku. Někdy si to možná ani neuvědomujeme.

Na pravidla slušného chování bychom neměli zapomínat, ať už se pohybujeme ve vysokých společenských kruzích, ale i v každodenním životě. Mezi lidmi bychom se zkrátka měli umět chovat.

Jaké jsou naše nejčastější přestupky proti společenské etiketě? Velmi často zapomínáme na představení svého doprovodu, a to ať jsme jenom tak mezi kamarády či v prostředí mezi kolegy. Zkrátka v jakékoli situaci je slušné a zdvořilé představit svůj doprovod, který s námi přišel. Na to byste měli myslet hlavně v tom případě, že osoba, která vás doprovází, v kolektivu nezná nikoho jiného, než právě vás. Určitě tím předejdete trapným situacím, které mohou nastat.

magazin.cz

 

Je pochopitelné, že existují rozdíly v představování kamaráda nebo třeba nadřízené osoby. Mnohem důležitější než tyto detaily je však to, abychom na představování nezapomínali.

Dalším společenským prohřeškem je neuvolnění místa v dopravním prostředku starším lidem. Přitom by to měla být samozřejmost, i kdybychom na nějaká pravidla společenského chování úplně zapomněli. Někteří lidé zkrátka sedadlo v dopravním prostředku potřebují více než my. A to i v případě, že jsme zrovna unaveni, nebo nás třeba bolí nohy.

Častá zpoždění jsou také v rozporu se společenským řádem. Zvláště, pokud se zpožďujete pravidelně. Pokud čas od času přijdete na schůzku o pár minut později, nic se neděje, to se může stát každému. Ale pokud chodíte pozdě všude a neustále, a to třeba i o dvacet minut, pro své okolí budete vypadat jako nespolehlivý člověk.

magazin.cz

 

Myslete na to, že vaše pravidelná zpoždění na schůzkách s přítelem či s přítelkyní se podepíše i na kvalitě vztahu. Ještě horší snad jsou pravidelné pozdní příchody na pracovní schůzky či jednání. Určitě tím neuděláte na svého nadřízeného dobrý dojem. Nemůžete se pak proto divit případným následkům, třeba i v podobě propuštění.

Ve společnosti (a nejen tam) byste se měli vyvarovat sobeckému chování. Rozhodně se totiž nejedná o kladnou lidskou vlastnost. Pokud ve společnosti projevujete své narcistické sklony a musíte být za každou cenu středem pozornosti, nečekejte obdiv okolí. Občas tedy pro své dobro zapomeňte jen na své ego a dejte prostor i ostatním v okolí.

magazin.cz

 

Mnoho společenských omylů nastává kolem placení útraty v restauraci. Vždy, když jdete s někým na společné jídlo, počítejte přinejmenším s tím, že se podělíte o společnou útratu. Pokud druhá osoba sama nabídne, že bude platit, je vše v pořádku. Nikdy však nepočítejte s tím, že platí váš protějšek a vy se zadarmo najíte. To by od vás bylo velmi neslušné.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!