Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pátek třináctého: Proč nám nahání strach?

Čas od času vyjde třináctý den měsíce na pátek. V průměru k tomu dojde dvanáctkrát za sedm let, což je skoro dvakrát za rok. A to není zase tak málo. Pověrčivé jedince tato informace určitě nepotěší.

Strach z pátku třináctého mají jenom lidé západní kultury. A proč právě tento den nahání tolik strachu?

 

Poslední večeře Krista

Nešťastné číslo třináct souvisí s poslední Kristovou večeří. Možná také proto nám tolik nahání strach. Nyní přejděme k samotnému tématu. Na své poslední večeři měl Ježíš celkem třináct hostů. A právě tím posledním třináctým hostem byl Jidáš Iškariotský, tedy muž, který Krista za třicet stříbrných zradil. Číslo třináct jsme tedy vyřešili, ale co pátek? I přesto, že jsou názory odborníků různé, podle mnoha z nich došlo v ukřižování Ježíše právě v pátek. Číslo třináct a pátek jsou tedy podle těchto indicií nešťastné.

magazin.cz

 

Den poprav

V dobách středověku bylo zvykem, že kat prováděl popravy v pátek. Pátky byly zkrátka odjakživa popravčí dny. A co pověstné číslo třináct? Podle nepsaného pravidla středověku vedlo na popraviště právě třináct schůdků. V mnoha koutech světa pak byl stanoven počet obtočení kolem uzlu popravčí smyčky. Schválně hádejte, o jaké číslo se jedná. Překvapivě se uzel měl obtáčet třináctkrát! A aby tohoto čísla nebylo málo, ve Velké Británii bylo běžné platit katovi třináct pencí a půlpenny k tomu. Nemůžeme se tedy divit pověrám.

 

Letecká katastrofa

Pátek třináctého může být opravdu tragický. Stačí si připomenout událost z roku 1972. Katastrofický let Fuerza Aérea Uruguaya 571 proběhl právě tehdy. Letecká nehoda však alespoň částečně dobře dopadla, což je takřka malý zázrak. Na palubě letadla bylo celkem 45 lidí. Osudný pátek třináctého se zřítilo někde v argentinské části And. Několik šťastlivců tehdy nehodu přežilo, čekal je však nelehký úkol. Bojovali totiž o holý život v divočině dlouhých 72 dní. Drsným podmínkám nakonec odolalo jenom 16 jedinců, kteří přežili. K tomu by však nedošlo, kdyby dva odvážlivci po deseti dnech úspěšně nenašli pomoc.

Pověrčivé jsou i letecké společnosti. Některé z nich totiž vynechávají schválně u svých letadel třináctou řadu. Údajně tak činí proto, aby neměli cestující špatný pocit a nebáli se letu. Zajímavé je také to, že některé společnosti činí totéž, akorát se vyhýbají číslu sedmnáct. Proč? Sedmnáctka je totiž nešťastným číslem třeba v Itálii nebo Brazílii.

 

magazin.cz

 

Pojištění

Podle statistik několika zahraničních pojišťoven evidují jejich pracovníci větší počet pojistných událostí právě v pátek třináctého než v jiné dny. Možná je to náhoda, možná není. Každopádně stejný fakt zaznamenala i jedna pojišťovna v České republice, a to Generali.

 

Sportovní výkon

Mnoho lidí je pověrčivých a sportovci nejsou výjimkou. Pokud sportovci opravdu věří tomu, že je pátek třináctého nepříznivý a nepředvedou v tento den dobré výkony, mohou se jejich myšlenky stát pravdou. Jakkoli se to může zdát podivné, několik studií ukazuje, jak špatně může pověrčivost působit na sportovní výkon. Jedná se vlastně o jakýsi placebo efekt. Sportovci mají často své vlastní rituály, které jim mají dodat sílu a jistotu, že odvedou dobrou práci. Díky těmto rituálům se pak také lépe soustředí a mohou tak skutečně podat lepší výkon. Pátek třináctého tak může být skutečně pro pověrčivého sportovce nešťastný.

 

Ekonomika

Jistý Donald Dossey založil v kalifornii ve Spojených státech amerických stresové centrum. Tento muž provedl studii a zjistil, jaký vliv má pítek třináctého na americkou ekonomiku. V tento den prý ekonomika ztrácí asi 900 milionů dolarů. Lidé jsou podle Donaldova názoru zkrátka pověrčiví a chovají se v pátek třináctého opatrně.

 

Ženy za volantem

Řidičky ve Finsku by se v pátek třináctého měly mít zvláště na pozoru. Proč? Statistiky hovoří jasně. Zhruba za 25 let dochází v tento nešťastný den k dvakrát větší úmrtnosti žen než mužů při dopravních nehodách. Samozřejmě, že se může jednat o náhodu, pátku třináctému to však na důvěře nepřidá.

magazin.cz

 

Numerologie

Nešťastné číslo třináct se rozhodl prozkoumat numerolog Thomas Fernsler. Ten zásadní problém vidí v tom, že třináctka stojí v číselné řadě hned za číslem dvanáct. A dvanáctka je číslo kompletní. Rok se skládá z dvanácti měsíců, je dvanáct znamení zvěrokruhu, dvanáct bohů na hoře Olymp, dvanáct apoštolů či dvanáct izraelských kmenů. Smůla tak číslo třináct provází podle numerologa z toho důvodu, že je kousek za onou kompletností.

 

Svatby

Novomanželé jsou zřejmě také pověrčiví. Štěstí ve společném životě si chtějí možná pojistit i tím, že volí jiné datum svatby, než je pátek třináctého. Alespoň v Evropě a Severní Americe zaznamenali svatební agentury menší počet sňatků než v jiné dny. Jinak se lidé v pátek berou docela často.

 

Nešťastné náhody

Mnoho nehod se přihodí právě v pátek třináctého. Tento den roku 1898 byl prý zastřelen jihoafrický diamantový magnát jménem Joel Woolf. Stalo se to po večeři v hotelu Savoy v Londýně. Aby toho nebylo málo, u stolu mělo sedět třináct lidí. Podle legendy pověrčivý Joel přemluvil číšníka, aby si s nimi sedl ke stolu, jenom aby se zbavil nešťastného čísla stolovníků. No, stejně mu to moc nepomohlo…

K další nešťastné nehodě došlo v roce 2010. Tehdy zasáhl blesk při sledování letecké exhibice nad městem Lowestoft v hrabství Suffolk třináctiletého hocha. Pokud si myslíte, že se to stalo v pátek třináctého, máte pravdu. Možná byste ale nečekali, že sanitka na místo přijela přesně ve 13 hodin a 13 minut! Nějak moc třináctek najednou, nemyslíte?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1