Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Potraviny, díky kterým zhubnete

Krásná a štíhlá postava nemusí vždy nutně souviset s hladověním. Některé potraviny byste neměli dokonce ze svého jídelníčku vyřazovat. Mohou vám totiž s hubnutím pomoci.

Řecký jogurt

Podle některých odborníků na zdravou výživu je řecký jogurt takřka hubnoucím zázrakem. A v čem že spočívá to kouzlo? V řeckém jogurtu najdeme velké množství bílkovin, a to až dvojnásobné než v „obyčejných“ jogurtech. A právě vyšší obsah těchto látek má vliv na hubnutí. Naše tělo si s bílkovinami vystačí na dlouhou dobu bez pocitu hladu. Navíc budeme bílkoviny trávit, a tak zároveň spalovat mnoho kalorií. Tělo jich v tu chvíli spálí více než při trávení sacharidů. Řecký jogurt již dnes běžně seženete v obchodech s potravinami, a pokud ne, určitě ho budou mít v krámku se zdravou výživou. Pokud si do něj zamícháte směs oříšků, budete mít chutnou a zdravou svačinku, po které nepřiberete.

 

Quinoa

Víte, co to vůbec je quinoa? Nejedná se o žádné exotické ovoce, jak by se mohlo zprvu zdát, ale o plodinu původem z Jižní Ameriky, která se podobá kuskusu či jáhlům. Malá zrna kulovitého tvaru se pomalu rozšiřují po celém světě. Také u nás již je seženete bez větších problémů. Quinoa je výborným zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek. Plodina je bohatá na zinek, železo, selen nebo třeba vitamin E. Najdeme v ní také vysoký obsah bílkovin a vlákniny. V kuchyni pak má všestranné využití, díky obsahu vlákniny pak naše tělo quinou dobře stráví.

magazin.cz

 

Skořice

Podle nedávných výzkumů dokáže skořice dobře snížit chuť k jídlu. To ocení zejména lidé, kteří potřebují zhubnout nějaké to kilo. Dalších pozitivních účinků skořice na naše zdraví pak mohou využít i lidé, kteří problémy s nadváhou nemají. Skořice pomáhá udržovat totiž v normě hladinu cukru v krvi. Lékaři dokonce zaznamenali zlepšení stavu u svých pacientů trpících cukrovkou druhého typu, kteří si pravidelně přidávali do jídla právě skořici. Použít ji v kuchyni můžete i vy, a to třeba při přípravě kávy či čaje nebo ji vmíchejte spolu s oříšky do jogurtu.

 

Chilli papričky

V pálivých papričkách najdeme látku zvanou kapsaicin. Ta nejenže dodává papričkám jejich charakteristickou chuť, ale zároveň dokáže snížit chuť k jídlu a na nějaký čas urychlit proces metabolismu. Podle některých odborníků to má pozitivní vliv na hubnutí, někdo o tomto účinku však pochybuje. Pikantního jídla ale lidé většinou opravdu snědí menší množství, takže se vlastně jedná o jakousi formu diety.

magazin.cz

 

Zelený čaj

Podle výsledků některých studií může být dobrým pomocníkem při hubnutí také zelený čaj. Dokáže naše tělo totiž stimulovat k takové reakci, aby začalo spalovat tuk v oblasti bříška. S šálkem zeleného čaje dostaneme do těla látku s názvem katechin. Ta dokáže ovlivňovat proces metabolismu. Nejvíce katechinu pak v sobě ukrývá japonský zelený čaj Sencha. Aby vám však s hubnutím pomohl viditelně a za krátkou dobu, budete si muset dát hned několik šálků za den.

 

Grapefruit

Grapefruit vám sice nepomůže přímo se spalováním tuků, ale dokáže váš žaludek nasytit, aniž byste do těla dostali mnoho kalorií. Toto ovoce je totiž bohatým zdrojem vlákniny, kterou pak budete dlouho trávit. Odborníci pak doporučují jednoduchý trik, který vám pomůže shodit nějaké to kilo. Stačí si před jídlem dát jeden grapefruit nebo džus z tohoto ovoce, což vám přivodí pocit sytosti. Pak toho logicky míň sníte a kila mohou jít vesele dolů.

 

Vodní meloun

Pokud obsahují potraviny hodně vody, přivodí vám brzy pocit sytosti. Právě voda zabere ve vašem žaludku značné místo a tělo pak nabyde dojmu, že už jste najedení. Tuto vlastnost má kromě jiného ovoce hlavně vodní meloun. Ten také obsahuje minimum kalorií, takže je ideální zdravou svačinkou. Kromě toho obsahuje také antioxidanty a vitaminy A a C.

 

magazin.cz

 

Ořechy

Pokud dostanete po nějakém jídle ještě hlad, sáhněte po oříšcích. Ty jsou výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a tělu prospěšných tuků. Podle výsledků několika odborných studií dokáží ořechy výrazně přispívat k redukci hmotnosti a snížení hladiny cholesterolu v krvi.

 

Jablka a hrušky

Tyto druhy ovoce obsahují stejně jako výše zmíněný meloun velké množství vody, Dokáží tak naše tělo stejně rychle nasytit. Dále jsou jablka bohatým zdrojem vlákniny, ovšem tu najdeme ve slupce, kterou spousta lidí odkrajuje a zbytečně vyhazuje.

 

Bobulovité ovoce

Spoustu vody a vlákniny najdeme také v bobulovitém ovoci. To je navíc většinou sladké, takže si zdravě pochutnáte. Miska malin nebo třeba borůvek uspokojí vaši chuť na sladké s minimálním množstvím kalorií, což třeba neplatí u čokoládových tyčinek. Je tedy na vás, zda zvolíte zdravou variantu mlsání, nebo kalorickou bombu v podobě sladkých tyčinek.

magazin.cz

 

Káva

Káva má vliv na hubnutí především proto, že dokáže zrychlit v těle proces metabolismu. Tento účinek se však projeví hlavně v případě, že vypijete více šálku kávy denně, což však zas tak zdravé není. Navíc pokud milujete kávu typu cappuccino a podobně, dodáte tělu spíše kalorie, než abyste nějaké to kilo zhubli.

 

Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo má tu výhodu, že obsahuje málo tuku. Zato je bohaté na vlákninu, kterou naše tělo uvítá. Tělu také s tímto druhem pečiva dodáme zdraví prospěšné rostlinné živiny. A to s minimem kalorií.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1