Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jaké výhody přináší pití kávy?

Nedokážete si ráno představit bez šálku kávy? Nevydržíte to bez ní ani jediný den? Jistým způsobem je to prospěšné pro vaše zdraví, ale nic se samozřejmě nemá přehánět.

Vědci už několikrát zbořili mýty o škodlivosti kávy na lidský organismus. Někdo dokonce tento nápoj označuje jako blahodárný elixír se spoustou dobrých účinků na naše zdraví.

Také při konzumaci kávy nesmíte zapomínat na staré dobré pořekadlo: všeho moc škodí. Přeci jenom tento nápoj patří mezi návykové látky. A požitek z ní budete mít pouze v tom případě, že budete ovládat vy ji, a ne ona vás. Pokud budete pravidlo dodržovat, můžete pocítit blahodárné účinky kávy. Proč tedy kávu pít?

magazin.cz

 

Pro lepší náladu

Pokud to s konzumací kávy nebudete přehánět, což znamená vypít zhruba tři šálky nápoje za den, může vám prokazatelně zlepšit náladu. Spolu s ní káva podpoří soustředění a bdělost. Všechny tyto účinky má na svědomí kofein. Tato látka dokáže stimulovat centrální nervovou soustavu. Jakmile se dostane do krve, putuje kofein také do mozkových buněk. A na yt působí tak, aby došlo k jejich výkonnější činnosti.

 

Podpora trávení

Je dlouho známým faktem, že káva dokáže podpořit trávení. Po vypití tohoto nápoje se v našem těle zvýší tvorba žaludečních šťáv. Je to, jako kdyby dala káva žaludku povel, aby začal fungovat a nelenošil.

Protože káva podporuje trávení, může sloužit jako doplněk při hubnutí. Šálek kávy je tedy skvělým pomocníkem při cestě za štíhlou postavou. Rozhodně však po kávě nesahejte, pokud trpíte například žaludečními vředy. Stejně tak není její konzumace vhodná pro těhotné ženy.

 

magazin.cz

 

Legální doping

Výsledky několika studií dokazují, že káva povzbudí výkonnost vytrvalostních sportovců. Možná také z tohoto důvodu není již od roku 2005 na seznamu nelegálních dopingových látek. Jednu nevýhodu však káva také má a na tu nesmíme zapomenout. Bohužel dehydratuje organismus, což při sportu není zrovna vhodné, a nejen tehdy. Při pití kávy proto dbejte i na přísun vody.

 

Dobrý spánek

Ačkoliv má káva pro většinu lidí povzbuzující účinky, existuje pár jedinců, kterým tento nápoj pomáhá k dobrému spánku. Z tohoto důvodu pak tito lidé pijí s chutí šálek kávy předtím, než jdou do postele. U této skupiny dojde totiž po vypití kávy pouze k útlumové fázi, která ve většině případů předchází fázi aktivity.

 

Ochrana před chorobami

Káva může dobře posloužit jako ochrana před některými civilizačními chorobami. Pravidelná konzumace tohoto lahodného nápoje údajně snižuje riziko vzniku Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby, cukrovky druhého typu nebo některých druhů rakoviny. Vědci vyvrátili i dřívější tvrzení, že by v kávě byly obsaženy rakovinotvorné látky.

 

magazin.cz

 

Pověry o vysokém tlaku

Známým faktem je to, že lidé s vysokým krevním tlakem by to s konzumací kávy neměli přehánět. Ovšem pokud je váš krevní tlak v normálu, nemusíte se ničeho bát. Pravidelné pití kávy vám maximálně na nějakou chvíli může zvýšit tlak, ovšem jakmile si vaše tělo na přísun kofeinu zvykne, začne ho tolerovat a váš tlak se zase dostane na normální hladinu.

 

Zdraví prospěšné látky

V kávě bychom našli na tisíc zdraví prospěšných látek. Hlavně v ní jsou antioxidanty. Káva obsahuje těchto látek čtyřicetkrát více než třeba zelený čaj. Antioxidanty jsou přítomny i v kávě bez kofeinu. A k čemu jsou v našem těle dobré? Dokáží zničit volné radikály, které by jinak napadaly naše zdravé buňky, a měly tak na svědomí celou řadu chorob. Antioxidanty bojují i proti předčasným známkám stárnutí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1