Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co jste chtěli vědět o elektronické cigaretě a báli jste se zeptat

Elektronická cigareta se v posledních letech stala fenoménem. Někdo ji volí jako méně škodlivou alternativu klasického kouření nebo se s její pomocí snaží přestat, pro jiného je otázkou stylu, ať už módního, nebo životního.

Pokud jste elektronickou cigaretu ještě nevyzkoušeli a patříte mezi 26 % lidí, kteří v České republice v dospělé populaci kouří, pak by vás mohly zajímat následující informace.

magazin.cz

 

Je elektronická cigareta skutečně zdravější než klasická?

Nepochybně. V e-cigaretě totiž vůbec nedochází k hoření, tedy spalování tabáku, jehož kouř je plný dehtu a stovek dalších zdraví nebezpečných látek. Naopak v e-cigaretě dochází pouze k zdraví nesrovnatelně šetrnějšímu odpařování e-liquidu (= tekuté náplně do elektronických cigaret). Nejen mezi lékaři je dobře známý fakt, že kuřáci sice kouří kvůli nikotinu, ale umírají kvůli dehtu. Názorně to vysvětluje příměrem profesor Bertrand Dautzenberg, ředitel francouzského úřadu proti drogám a závislosti: „Kouření cigaret je jako jízda po dálnici v protisměru. Užívání e-cigaret je oproti tomu jako jízda ve správném pruhu rychlostí 140 kilometrů za hodinu tam, kde je rychlost omezena na 130 kilometrů v hodině.“ Výměna hořícího tabáku za elektronickou cigaretu je tedy u kuřáka věcí rozhodnutí, nikoli silné vůle.

magazin.cz

 

Jak je to při e-kouření se závislostí na nikotinu?

Pokud jde o závislost na nikotinu, mají e-cigarety jednu nespornou výhodu. E-liquidy mají odstupňované množství obsahu nikotinu v náplni až po jeho nulový obsah. Kuřák, který se rozhodne přestávat kouřit pozvolna z obavy před abstinenčními příznaky, si může postupně snižovat dávky nikotinu výběrem náplně s vždy o něco nižší intenzitou, dokud se bez nikotinu neobejde úplně, aniž by se musel kouření vzdávat. Pak už bude jen na něm, zda zůstane u beznikotinového e-kouření, nebo přestane kouřit úplně.

 

Co když mi nebude e-cigareta chutnat?

Momentálně jsou na trhu k dostání stovky různých příchutí e-liquidů. Tu „svou“ příchuť si tedy najde skutečně každý. Příchutě se dají rozdělit na klasické tabákové, ovocné, ovocně-smetanové, mentolovo-mátové, s příchutí dezertů a na ty, které chutnají po bonbonech nebo známém nápoji. Dámy možná upřednostní mentolové nebo sladší ovocné příchutě, například broskve se smetanou. Milovníci sladkého si mohou vychutnat třeba kokos s máslovými sušenkami nebo Piña Coladu. Z „pánských“ příchutí se nabízí mezi jinými pražené mandle s tabákem či whiskey. Kromě toho se příchutě dají míchat, třeba tabákovou lze jen lehce ochutit něčím voňavějším, nebo lze popustit uzdu fantazii a začít experimentovat. Možných kombinací jsou tisíce.

magazin.cz

 

Jak je to s bezpečností e-cigaret?

Z technického hlediska je originální značková cigareta bezpečná, analogicky to platí i u náplní. Někteří spotřebitelé se obávají případné exploze. U originálního, značkového a certifikovaného produktu je toto riziko srovnatelné s tím, že vám exploduje značkový mobil. Nehody nelze vyloučit u neatestovaných výrobků např. z tržnic. „Chcete-li si být stoprocentně jisti, kupujte je v provozovně, která je členem Komory elektronického kouření a prodává certifikované zboží. Certifikace spotřebitelům garantuje kvalitu a bezpečnost,“ říká Adam Pavelka, prezident Komory elektronického kouření (KELK). Česká úprava elektronického kouření je jednou z nejpřísnějších na světě. Jelikož nemá elektronické kouření vlastní zákon, řídí se prodej náplní do e-cigaret tzv. chemickým zákonem, jenž upravuje nakládání s daleko nebezpečnějšími látkami. Prodejci a výrobci tak mají povinnost zboží náležitě značit, testovat atd.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1