Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zázračná jóga: Co všechno dokáže?

Jóga, to je cvičení, životní styl a zároveň fenomén, který má stále více příznivců. Je oblíbená i proto, že nás dokáže zbavit stresu a napětí, uvolnit se a zároveň zpevnit a posílit svaly v těle.

Rovnováha

Snad největším přínosem jógy pro člověka je právě rovnováha. Při cvičení se musíte soustředit na celé své tělo od jeho středu. A odměnou za to bude lepší postavení kostí, svalů i kloubů. To je rovnováha fyzická. Jóga však přinese i psychickou rovnováhu a zbaví vás problémů, ať již se jedná o bolest či úzkost.

magazin.cz

 

Zbytečná analgetika

Trápí vás bolesti? Těch se můžete s pomocí jógy zbavit! Většinou je příčinou bolesti fakt, že svaly každým dnem zatěžujeme jednostranně. A některé dokonce ani nepoužíváme. To je pochopitelně pro naše tělo špatné. Pomoc nám pak může poskytnout právě jóga. Během cvičení totiž protáhnete celé tělo. Jóga je zaměřena opravdu na všechny svaly v těle, i ty, o kterých ani nevíte, že je máte.

 

 

Dobrá kondice

Chcete si zlepšit kondici? I v tom vám může pomoci jóga. Není totiž pravda, že dobrou kondici vám zaručí pouze kardiocvičení, jako je třeba jízda na kole, běh, plavání nebo chůze. Také jóga však dokáže zvýšit vytrvalost. Po chvíli snižují i klidovou tepovou frekvenci, a tak ulevuje našemu srdci.

Jak již bylo zmíněno, součástí jógy je i relaxace, během níž se člověk naučí správnou techniku dýchání. Ta odstraňuje projevy stresu, snižuje psychickou zátěž, a tak i riziko vzniku některých (i vážných) onemocnění.

 

Pryč se stresem

Stres nás dnes provází takřka na každém kroku. Jenom stěží se mu vyhneme a přitom vůbec nezáleží na tom, jakou máme profesi. Pod vlivem stresu a napětí trpí naše psychika, ale i fyzická kondice. A jóga nás může naučit relaxovat, zlepší i proces odpočinku. Právě ten je nezbytný pro regeneraci organismu.

Odborníci dokázali, že při cvičení jógy je možné snížit hladinu kortizolu, který má na svědomí vznik stresu. Nedílnou součástí jógy jsou i relaxační techniky a meditační cvičení. Během jógy také na chvíli zapomenete na starosti všedního dne, protože se budete soustředit na své tělo a dýchání.

magazin.cz

 

Zabránění zraněním

Jóga je vlastně i trénováním toho, aby vaše svaly byly uvolněné a zároveň správně fungovaly. To vše vede k větší odolnosti. Lidé cvičící pravidelně jógu se tak oproti jiným jedincům méně zraní třeba při pádu z kola nebo při autonehodě. V posledně jmenovaném případě dochází nejčastěji k poranění krční páteře. Tato oblast se právě při cvičení jógy zpevní, zároveň získá větší pružnost, a tak dobře odolá případným nárazům.

 

Správné dýchání

Jóga nás zprvu naučí správnou techniku dýchání, což je velmi důležité. Už jste si někdy všimli, že se malým dětem při nadechování nafukuje bříško? Za nějaký čas se však každý člověk naučí nadechovat do hrudníku. To má na svědomí třeba špatné sezení nebo nesprávné držení těla. Takové dýchání je však špatné. Na lekcích jógy se naučíte pomalé a hluboké dýchání, přičemž se zvýší množství kyslíku v krvi a zároveň se i zvětší efektivita a kapacita plic.

Nejrůznější dechové techniky dokáží pročistit dýchací soustavu a nosní dutiny, zahřát nebo naopak ochladit organismus, aktivovat nervová zakončení v nosní sliznici. Zároveň dodají energii a naše tělo udrží zdravé.

 

Soustředění

Nelze opomenout vliv jógy na naší psychiku a mozek. Naučíte se mimo jiné správné relaxaci a soustředění se na běžné činnosti každodenního života a také složité a závažné problémy. Díky józe budete hned snáze řešit krizové situace, na problémy budete pohlížet s nadhledem a do života se vám vrátí pohoda a klid. Hned se budete na celý svět dívat jinak a zpomalíte své tempo.

 

magazin.cz

 

Pomoc při hubnutí

Kromě spalování tuků je při hubnutí důležité snížit i hladinu kortizolu. A obojí dokážete při cvičení jógy. Většina lektorů také propaguje zdravý životní styl spolu se zdravým způsobem stravování. Pokud se radami lektorů budete řídit, jóga se stane něčím víc než jen cvičením. A budete se cítit lépe.

 

Lepší pohyblivost

Za pár lekcí jógy si jistě všimnete toho, že se vám posunuje hranice rozsahu celého pohybu. Pokud jste ještě nikdy při předklonu nedosáhli prsty rukou na zem, cvičení jógy vám za nějaký čas umožní dotknout se země celými dlaněmi.

 

Lepší činnost orgánů

Jóga dokáže působit na jednotlivá nervová zakončení v těle, a tak ovlivňuje i činnost vnitřních orgánů. Také lze pomocí jógy regulovat hormonální hladinu v těle, zvýšit plodnost či kreativitu. Lektoři tak jógu využívají i ke každodennímu obnovování radosti ze života.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!