Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Energetické nápoje: Nenápadní zabijáci

Tyto nápoje nám mají dodat energii, udržet nás v bdělém stavu, ráno nás postavit na nohy po náročné noci nebo nám nedovolit usnout, když potřebujeme pracovat.

Přemýšleli jste nad tím, jak může naše tělo na energy drinky ještě reagovat? Možná budete překvapeni.

Alergická reakce, zatížení orgánů, poruchy spánku či selhání funkce nadledvinek. Toto a mnoho dalších problémů mají na svědomí energy drinky. Občas je asi potřebujeme každý, jejich konzumace by se však neměla stát součástí našeho každodenního života. Pokud je to váš případ, najděte si raději nějaký alternativní způsob, jakým si během dne dodáte energii.

 

Vedlejší účinky

Četli jste někdy všechna ta malá písmenka na etiketě některého z energy drinků? Pokud ano, jistě jste nenarazili na seznam nežádoucích účinků. Výrobci se totiž soustředí na to, pro koho nejsou nápoje vhodné. Ale co vedlejší účinky? Bohužel jich není zrovna málo. Zmíníme pouze některé. Energy drinky mohou způsobit třes, celkový neklid, bolesti na hrudi, křeče, závratě, nespavost a v tom nejhorším případě i infarkt. Na to, jak jsou energy drinky dobře dostupné, je vedlejších účinků děsivě mnoho.

magazin.cz

 

Stres a úzkostné stavy

Energetické nápoje mají často na svědomí stres a úzkostné stavy. Některé energy drinky obsahují dokonce mnohem více kofeinu, než uvádí výrobce na etiketě. A právě nadmíra kofeinu může způsobit nervozitu, stres, problémy se srdcem a často také přispívá k panickým atakám.

 

Vyčerpané orgány

Když vypijete energy drink, zrychlí se činnost srdce, ledvin, jater a trávicí soustavy. Tyto nápoje totiž udržují celé lidské tělo déle v kondici. Bohužel jsou pak orgány moc namáhané a tedy i vyčerpané. Po konzumaci energetického nápoje začnou naše orgány reagovat podobně, jako kdybychom se nacházeli v nějaké nebezpečné situaci. A když pijete takové nápoje často, vaše orgány jsou dlouho zatěžovány. Zdravotní komplikace na sebe nenechají dlouho čekat.

 

Potíže se spánkem

Energy drinky nás udrží v bdělém stavu, když to potřebujeme. Ať už usínáme nad rozdělanou prací nebo se vydáváme autem na dlouhou cestu. Energie vám však může vydržet až příliš dlouho, a tak nás připravit i o kvalitní a ničím nerušený spánek. Pokud vás tedy trápí nespavost či další potíže se spánkem, zkuste na nějaký čas vynechat konzumaci energetických nápojů. Ty totiž často narušují přirozený cyklus lidského těla, které má být přes den svěží a připraveno na práci a večer unavené a nachystané ke spánku. Pokud ze svého jídelníčku vynecháte energy drinky a přidáte do něj naopak více vody a zdravějších potravin, k tomu začnete cvičit a naučíte se relaxovat, potíže se spánkem zmizí.

magazin.cz

 

Přetížené nadledvinky

Jste někdy unavení i přesto, že tělu dodáváte kofein? Možná přetěžujete své nadledvinky, které jsou pak vyčerpané. Lidské tělo se při přísunu velkého množství kofeinu přetíží vysokou produkcí adrenalinu. V tom případě je nejlepším řešením vyřadit na nějaký čas ze života zdroje kofeinu, tedy hlavně kávu a energetické nápoje. Tak se nadledvinky vrátí zpět do formy.

 

Mnoho vitaminu B

Vitamin B naše tělo potřebuje. Kromě jiného bychom ho našli i v energetických nápojích. Ovšem všeho moc škodí. Překročení doporučené denní dávky vitaminu B má na svědomí třeba zarudnutí kůže. Játra zase utrpí něco jako toxický šok, objevit se mohou nervové potíže, jako je třeba pálení kůže. Nezapomínejte tedy na to, že doporučená denní dávka vitaminu B je 34 miligramů.

 

L-Theanin a jeho vedlejší účinky

Co je to L-Theanin? Jedná se o aminokyselinu, která se vyskytuje třeba v zeleném čaji. Většinou nepůsobí lidem žádné potíže. Ovšem má i své stinné stránky. Vědci provedli několik testů a došli k závěru, že zmíněná aminokyselina způsobuje i celou řadu vedlejších účinků, mezi které patří i točení hlavy či závratě a nevolnost.

magazin.cz

 

Alergická reakce

Ano, i na energetické drinky můžete být alergičtí. Alergická reakce se objevuje velmi často, většinou vzniká v důsledku koncentrace kofeinu. Projevuje se svědivou vyrážkou, kopřivkou, otokem jazyka, obličeje či rtů, problematickým dýcháním, tlakem na prsou či nevolnostmi.

 

Problém umělých sladidel

Do energetických nápojů výrobci přidávají umělá sladidla, například aspartam. A tato látka rozhodně neprospěje vašemu zdraví. I když mohou být energy drinky dietní.

 

Ginkgo biloba a vedlejší účinky

Ginkgo biloba je známá tím, že podporuje mozkovou činnost a zlepšuje paměť. Může mít však i nežádoucí účinky. Mezi ně patří bolesti hlavy, silné bušení srdce a celkový neklid. Pokud užíváte léky na ředění krve nebo antidepresiva, měli byste se ginkgo bilobě vyhnout.

 

Mnoho cukru

Pokud si koupíte nápoj s obsahem klasického cukru a ne umělých sladidel, možná vás vyděsí, jaké množství cukru se v něm nachází. Výrobci do jedné plechovky energetického nápoje přidávají i takové množství cukru, které odpovídá patnácti lžičkám cukru. Pokud přijímáme každodenně vysoké množství cukru, může to mít za následek dehydrataci organismu, oslabený imunitní systém, zvýšené riziko vzniku zánětu a zubního kazu.

magazin.cz

 

Obsah barviv

Snad v každém energy drinku najdeme nějaké to barvivo a aromatizující látku. Výsledek použití těchto přísad je takový, že nápoj lépe chutná a také lépe vypadá. Ovšem tím všechna pozitiva končí. Vědci zjistili, že zejména červené barvivo může lidem způsobovat problémy. Nejčastěji se jedná o silné bolesti hlavy, závratě, agresivitu, nervozitu, hyperaktivitu, emoční napětí nebo poruchy soustředění.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3