Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Tajemství vánočního koření

Typické vůně Vánoc zná asi každý. Rohlíčky voní vanilkou, punč skořicí. Právě tyto a další vůně dělají tu pravou vánoční atmosféru. Až brzy ucítíte vůni vánočního koření, vzpomeňte si, že má takřka kouzelné účinky

Vanilka

Vanilka k Vánocům zkrátka patří. Její nasládlá vůně nesmí chybět tak oblíbenému cukroví, jako jsou rohlíčky. Věděli jste ale, že vanilka je skvělým prostředkem k uklidnění naší podrážděné psychiky, protože uklidňuje? V aromaterapii se uplatní při depresích, problémech s trávením nebo s nespavostí. A vanilka je údajně i velmi účinným afrodiziakem.

magazin.cz

 

Badyán

Jedná se o účinné přírodní antibiotikum. Uplatní se i při léčbě chřipky, nachlazení a virových onemocnění. Pokud jste tedy nachlazení, máte rýmu a kašel, přidávejte si toto koření do jídla. To vám jistě zajistí i kvalitní spánek, odstraní svalové křeče, zmírní zácpu a nadýmání.

 

Hřebíček

Toto koření je výborným desinfekčním prostředkem. Dále pomáhá při parodontóze, působí proti tvorbě zubního kazu a podporuje tvorbu bílých krvinek. Pokud vás rozbolel zub, rozkousněte právě hřebíček. Je to účinná babská rada, protože dojde k otupení citlivosti zubního nervu. Přírodní medicína využívá hřebíček dokonce i při léčbě nádorových onemocnění.

magazin.cz

 

Skořice

Skořice také bezpochyby patří k Vánocům. Toto výrazné koření dokáže podpořit trávení a povzbuzuje krevní oběh. Údajně má působit i jako prevence vzniku rakoviny. V zimě jistě oceníte tu vlastnost skořice, že zahřeje organismus, a proto je výborným pomocníkem při prochladnutí. Silice získané z tohoto koření mají své uplatnění při masážích bolavých svalů a kloubů.

magazin.cz

 

Anýz

Anýz dokáže odstranit bolesti břicha, nadýmání a plynatost. Zároveň osvěžuje dech, kojícím ženám pomáhá při tvorbě mateřského mléka a také umí omladit pokožku.

 

Kardamom

V Arábii si kardamom přidávají do kávy. A dobře vědí proč. Tato aromatická rostlinka výrazně snižuje špatné účinky kofeinu na lidský organismus. Dále dokáže zahřívat, podpořit zažívání, odstranit průjem i bolest žaludku. Často zmírňuje i bolesti v krku, srdeční slabost a uklidňuje nervy.

magazin.cz

 

Zázvor

V tradiční čínské medicíně má zázvor své pevné místo. Celkově dokáže zahřát tělo a odstraňuje potíže s trávením i zažíváním. Pokud je vám špatně od žaludku, uvařte si zázvorový čaj nebo snězte kousek kořene. Jistě vám to pomůže. Zázvor se uplatní i jako afrodiziakum. Vynachválit si ho nemohou pacienti s artritidou. Ulevuje jim totiž od bolesti.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!