Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nestíháte? Změňte to!

Divíte se, jak někdo dokáže stihnout studovat, pracovat, starat se o rodinu a ještě má čas na koníčky? I vy můžete zvládnout všechno, co si naplánujete. Stačí se naučit efektivně organizovat svůj čas. Jak na to?

Efektivní plánování času je předmětem zájmu tzv. time managementu – rozvržení času tak, abychom všechno, co chceme, stíhali bez zbytečného stresu. Stačí dodržovat pár základních pravidel.

 

Plánujte reálně

Než se začnete stresovat z toho, že nestíháte, v klidu si napište seznam, co a kdy máte udělat. Vytvořte si zkrátka plán. Pak si ho pečlivě prohlédněte a zvažte, zda lze vše skutečně zvládnout, zkrátka jestli jste si sestavili reálný plán. Zůstaňte nohama pevně na zemi, den má jenom 24 hodin. Proto je někdy lepší snížit své nároky. Vyhnete se tak případnému nestíhání, neúspěchu a zklamání. Na každý den si raději naplánujte méně úkolů, které ale splníte pečlivě. Určete si priority, tedy co je pro vás důležité a co není.

 

Základem je diář

Poté, co máte sepsaný seznam všech úkolů, zapište si je do diáře. Tam zapisujte také všechny důležité schůzky nebo akce. Pokud vám nevyhovuje klasický papírový diář, stáhněte si třeba do mobilu aplikaci, která vám pomůže zorganizovat čas. Pak už jen nahlédnete, co vás za den všechno čeká a co musíte stihnout. To vám hned půjde lépe, když na to budete připraveni. A ještě na nic důležitého nezapomenete. Diářem se však musíte opravdu pečlivě řídit, nezapomínejte na důslednost. Svůj denní  rozvrh dodržujte, jinak se opět dostanete do začarovaného kruhu nestíhání.

magazin.cz

 

Nejprve nejtěžší úkoly

Mezi vašimi úkoly jistě najdete takové, do jejichž plnění se vám vůbec nechce. Ovšem splnit ho stejně musíte. Čím dříve se této nepříjemnosti zbavíte, tím lépe pro vás. Pak snáze splníte i své další povinnosti. Také budete mít dobrý pocit z toho, že už vás daný den nečeká nic hrozného.

 

Řiďte se svým denním rytmem

Zatímco někdo je aktivnější ráno, jiný je produktivnější večer. Každý to má zkrátka jinak. Proto se řiďte svým denním rytmem a podle toho si naplánujte své povinnosti. Pokud víte, že večer už toho moc neuděláte, nechte si na tuto dobu nějaké méně náročné úkoly a před spaním už jenom odpočívejte. Také není na škodu trochu zpomalit, zvolnit tempo. Nebudete pak zbytečně zbrklí.

magazin.cz

 

Žádné rušivé elementy

Pokud se do něčeho pustíte, nenechte se ničím rušit a rozptylovat. Pokud byste u toho ještě chatovali s přáteli na facebooku a sledovali televizi, uděláte toho mnohem méně, než kdybyste se dané činnosti věnovali naplno. Odstraňte proto všechny rušivé elementy a vše vám půjde lépe od ruky.

 

Pozitivní přístup

Myslete pozitivně a z půlky máte vyhráno. Pokud se budete třeba učit s tím, že si stejně nic nezapamatujete, pravděpodobně se to i stane. Pořádně se do svého úkolu zakousněte a se silnou vůlí vytrvejte až do konce. S pozitivním přístupem jde všechno lépe.

 

Odměna

Tvrdá práce si zaslouží odměnu. Pokud se vám tedy něco povede, vše stíháte podle plánu, něčím se odměňte. Je jenom na vás, jestli si koupíte něco na sebe nebo třeba zajdete do kina. Zkrátka si udělejte radost.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!